Когато в края на август 2009 г. Крис Брогън и Джулиън Смит издадоха първата си съвместна книга - Trust Agents (в момента пишат втора), четях редовно само блога на Крис. От известно време се абонирах и за блога на Джулиън, който не е точно за маркетинг, но много ми допада - in over your head.

В началото на 2008 г. Крис и Джулиън написаха електронната книга Trust Economies: Investigation into the New ROI of the Web, публикувана като манифест в ChangeThis. Постепенно идеите от Trust Economies еволюират в книгата Trust Agents и показват как самите Крис и Джулиън са постигнали успехи в използването на интернет при работата си с хората и как тези идеи могат да се приложат в реална бизнес среда.

На задната корица са изредени похвалите на Сет Годин, Фриц Хендерсън (бившия CEO на General Motors), Джон Джанш от Duct Tape Marketing и Гай Кавазаки. Докато вторият прави реклама на GM, останалите трима препоръчват книгата, като нещо, което си струва да се сподели и разпространи. Може би защото чета блога на Крис отдавна, съдържанието не ме впечатли чак толкова. Ето какво казва и самият той в едно интервю:



В началото авторите разглеждат променените условия във функционирането на бизнеса и особено в маркетинга с навлизането на интернет. Колкото по-информирани са потребителите, толкова по-малко вярват на компаниите. Изглежда лесно да комуникираме с клиентите чрез новите информационни канали, но дали те изобщо искат да ни слушат? Според авторите в днешни дни най-ценната валута онлайн е доверието.

От другата страна са социалните мрежи и личните взаимоотношения с хората. Те са много по-влиятелни от маркетинговите послания и ако компаниите знаят как да ги използват, ще бъдат в състояние да изградят репутация и да бъдат печеливши.

А кой е trust agent? Това не са непременно хората от маркетинговия или продажбения отдел. "Агенти на доверието" са хората, които използват интернет, за да очовечат бизнеса, като бъдат прозрачни, честни и искрени във взаимоотношенията си с всички - потребители, медии, общество. Те спазват шест принципа:

  • Make your own game - как да се отличиш от останалите хора, от стандартния начин на действие;
  • One of us - да си приет за "пълноправен" член на общността, с която комуникираш;
  • The Archimedes effect - как да се използват съществуващите платформи (блог, подкаст, видео, социални мрежи), за да имаме предимство и ползи за бизнеса;
  • Agent Zero - тук все едно четях интернет версията на "свързващите" хора от Повратната точка на Малкълм Гладуел;
  • Human artist - да развиеш меките си умения и да разбираш другите;
  • Build an army - създаването на нова група (малко аналогия с Tribes) е истинския път към влиянието онлайн.
Ето какво казва и Джулиън за книгата си:


Trust Agents : Using The Web To Build Influence - Click here for more free videos

Благодарение на големия брой закупени книги Trust Agents e в топ 10 списъка на Amazon за най-добрите бизнес книги на 2009. Как се стигна дотам? Блогът на Крис е посещаван изключително много и в седмицата преди премиерата на книгата той помоли читателите си да я купят. Освен това те можеха да му помогнат, като пишат за нея в блоговете си или в Twitter, или пък като сложат на сайта си бадж, рекламиращ книгата. Към фирмите имаше специално предложение да купят наведнъж 200 книги в замяна на половин ден от неговото време (след това лимитът се вдигна на 300 броя). В крайна сметка най-добре го обобщава Christopher S. Penn:
"Watching with interest as we see what the redemption rate on social currency is - how trust and reputation converts to sales, in real time. Your numbers will be a profoundly useful guide to determining just how much of a commitment people are willing to make in exchange for the value you've already given."

Затова и я купих - заради всички полезни постове и идеи, които съм черпила от Крис Брогън в продължение на повече от 3 години. Първата глава от книгата можете да прочетете в компилацията In the Nick of Time от страница 79 - 91.

1 comments:

admin каза...

Здравей, казвам се Калин. Споделяме същите страсти - онлайн маркетинг и seo. Ще се радвам да подържаме контакт. Имам два блога, н акоито може да видиш какво правя
Бизнес Идеи и Ипотпал.
Имейлът ми е kalin_marinov във hotmail.com.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->