Статистиката на Google Analytics започва да ми става все по-интересна. Освен че е напълно безплатна, от гледна точка на маркетинга тя ни показва как да проведем ефективни маркетингови кампании и да измерим цялостното представяне на фирмения сайт - от search engine optimization & marketing до създаване на съдържание за сайта и неговото взаимодействие с посетителите. Не само можем да продаваме повече продукти и услуги, но и точният продукт на точния клиент в точния момент.

Уеб сайт статистиката е неизменна част от оптимизацията на сайта ни в търсачките (SEO). Благодарение на нея разбираме как посетителите ни стигат до сайта и какво правят на него, кое съдържание е най-популярно и можем да измерим подобренията, които правим по сайта. Можем да сравним какви приходи ни носят посетителите, дошли след кликване на реклама, използвали определени ключови думи в търсещите машини или кликнали на линкове от имейл кампании.

На основния сайт на Google Analytics има цяла част за обучение. Там се намира и Google Conversion University. В рамките на 26 интерактивни урока, събрани в 4 групи, хората от Google Analytics разказват за различните елементи на програмата - какво представлява Google Analytics, как се инсталира кодът и какви допълнителни модификации могат да се направят, какво са и как работят бисквитките (cookies) и много други.

Тъй като на моите сайтове нямам активирано вътрешно търсене на сайта и вариант за електронна търговия, ми беше интересно да науча как работят тези функционалности, а също и за интеграцията с AdWords (например защо броят на кликовете в AdWords и броят на посещенията в Google Analytics се различават), използването на филтри и regular expressions, как да се свържат различни домейни и поддомейни. В повечето уроци се споменават различни добри практики и полезни съвети, пълно е с примери.

След като се запознаете с уроците, можете да се явите на индивидуален тест - Google Analytics Individual Qualification. Той струва 50 долара и се се състои от 70 въпроса с продължителност 90 мин. Можете да го спирате на пауза и да се връщате към него по-късно, но не повече от 120 часа (5 дни) след започването му. Сертификатът е валиден година и половина, като изтече - пак на изпит. Дори и да не правите теста, представените уроци определено могат да ви помогнат да станете по-добър анализатор на уеб сайт статистики, а оттам и да взимате обосновани решения за вашия бизнес.

А оттук нататък какво? Сега съм се въоръжила с двете книги на Авинаш Кашик (Web Analytics: An Hour a Day и Web Analytics 2.0: The Art of Online Accountability and Science of Customer Centricity) и продължавам пътешествието из дебрите на Google Analytics :)

4 comments:

cipisec каза...

Единственият, много сериозен недостатък на аналитикса е, че нямаш демографски данни за аудиторията си, както и че не можеш да се сравняваш с други блогове/ сайтове (maggieto vs. elenko, например). И другия (косвен) недостатък е, че Гугъл събира данни за посещенията ти (Big Brother is watching you :) ). Хубав пост, браво за усилията, които си положила!

Алиса каза...

Ами събира гугъл данни. Все едно, че фейсбук, майкрософт и всичко живо в мрежата не събират. Тук поне ползата е взаимна. Аналитикса е хубаво неща и на всичко отгоре - безплатно.

Как да стана по-умен? каза...

Добра статия, обаче аз лично съм зле с английския. Ако някой знае къде има превод на аналитикса или му се занимава да драсне малко повече инфо ще бъда изключително благодарен. Можете да пишете на viharat@gmail.com

Maggie каза...

За момента от Google нямат Analytics-уроците на български, но като гледам колко други езици са наредили, сигурно е въпрос на време :)

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->