Преди няколко седмици случайно попаднах на двете книги на Малкълм Гладуел, преведени на български - Повратната точка (The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference) и Проблясък. Силата на мигновените решения (Blink: The Power of Thinking Without Thinking). Имам английския вариант на Повратната точка от доста време и всъщност тя ме впечатли много повече от Blink. Чете се много лесно, просто така е написана. Повратната точка е моментът, в който движещата сила на промяната не може да бъде спряна.

Идеята за книгата се е зародила преди Малкълм Гладуел да започне работа в The New Yorker, по това време е бил репортер в The Washington Post и е работил по материал за разпространението на вируса на HIV. Разбрал е колко странни са епидемиите и дори името на книгата има епидемиоложки произход - това е моментът, в който вирусът достига критичната си маса. Тогава си казал - ами ако всяко нещо има своята повратна точка - бизнесът, социалната политика, рекламата и всяка друга област извън медицината?! Примерите и историите в книгата са много и интересни - разпространението на СПИН, сифилис, престъпността в Ню Йорк, обувките на Hush Puppies, самоубийствата в Микронезия, детските предавания Улица Сезам и Загадките на Блу, числото на Дънбар, тютюнопушенето сред тийнейджърите в САЩ и много други.

Книгата е издадена през 2000 година и до 2006 е продадена в 1.7 милиона екземпляра. След 2006 г. продажбите отново се увеличават с новата му книга - Проблясък. На български е издадена миналата година от издателство Жанет-45.

Според Гладуел "най-добрият начин да разберем драматичната трансформация на неизвестни книги в бестселъри, или разпространението на тютюнопушенето сред тийнейджърите, или феноменът на маркетинга от уста на уста, или която и да било друга мистериозна промяна е да мислим за тях като епидемии. Идеите, продуктите, посланията и поведенията се разпространяват точно като вирусите."

Три са нещата, които могат да предизвикат драматични и неочаквано бързи промени в обществото ни. Те са контекстът (обкръжаващата среда), идеята и замесените хора. Много малки промени в някоя от тези три области могат да предизвикат епидемия на промяна в обществото.

Законът на малцината, за който пише Гладуел, включва участието на хора със специални и редки умения. Това са свързващите (connectors), знаещите (mavens) и продаващите (salesmen) хора. Първите познават толкова много хора, че могат да свържат света, вторите са информационните специалисти, които събират познания и знаят как да ги споделят, а третата група са убедителни и харизматични хора с невероятни умения за водене на преговори. Идеята от своя страна трябва да е прилепчива (stickiness factor), а контекстът се проявява чрез условията и обстоятелствата на времето и мястото, където нещата се случват.

Целта на Гладуел с тази книга е да покаже на хората как да започнат свои позитивни епидемии - например преподаватели, които искат да достигнат до студентите си, компании, които да разпространят мълвата за продуктите си, изобщо всеки, който иска да създаде промяна с ограничени ресурси. Ето и неговата презентация от TED от 2004 година за сосовете за спагети (можете да изберете и субтитри на български от менюто на плейъра):



И едно интервю за новата му книга - Outliers: The Story of Success:

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->