След като прочетох Повратната точка (Tipping point) и Проблясък (Blink) на Малкълм Гладуел, беше логично да потърся и третия му бестселър - Outliers: The Story of Success. 12-минутно интервю за тази книга бях включила и в предишния ми пост. Издадена през ноември 2008 година, Outliers изследва причините, които водят до големия успех. Outlier е човек, който е извън обикновения свят, изключителен човек с невероятни постижения, умен, богат, преуспял. Малкълм Гладуел се опитал да разбере защо тези хора са такива и как направените изводи могат да се приложат за останалите хора.

Изследвайки редица истории, сред които тези на болшинството канадски хокейни играчи, Бил Гейтс, Бийтълс и на двама души с невероятно високи коефициенти на интелигентност - Кристофър Лангън (IQ 195) и Робърт Опенхаймер (бащата на атомната бомба), Малкълм Гладуел показва, че успехът не зависи единствено от самия човек, а в много голяма степен от това, което се случва около него: какви са по професия родителите му и дори дядовците и бабите му, от каква култура произхожда, кои са късметлийските ситуации, които са му помогнали още като дете. Книгата е разделена на две части - Opportunity и Legacy, и завършва с историята на самия Гладуел, неговата майка и предците му от Ямайка.

Правилото за десетте хиляди часа се среща няколко пъти в книгата. Идеята е, че ако в продължение на 10 000 часа изпълняваш дадена задача, ще станеш изключително добър в нея - например програмирането в случая на Бил Гейтс или свиренето пред публика в случая на Бийтълс. При 20 часа на седмица това са 10 години. Но трябва да имаш подходящите условия за това.

Според Гладуел най-големият мит за успеха е, че той зависи само от нашия ум, амбиция и здрава работа. В Outliers той показва, че има още много променливи. Това, което ти се случва, не зависи само от теб самия. Геният не е единствения и дори не е най-важния фактор при определянето на успеха на един човек.

Стилът му на писане е лесен за разбиране и завладяващ, книгата се чете на един дъх. Освен споменатите вече истории, голямо впечатление ми направиха и тези за смисъла на култивиращото образование, летните ваканции и успеха на азиатските ученици по математика, причините за катастрофите на Корейските авиолинии, защо невероятно преуспелите адвокати от Ню Йорк са евреи, каква роля играе годината на раждане при най-богатите хора на всички времена и много други.

Ако искате да чуете основните идеи от книгата, разказани от самия автор, ето едно дълго! (час и 40 минути) интервю, осъществено на конференция на културната организация 92nd Street Y:




Искам да завърша с два въпроса от книгата:

"How much potential out there is being ignored? How much raw talent remains uncultivated and ultimately lost because we cling to outmoded ideas of what success looks like and what is required to achieve it?"

2 comments:

Mira каза...

Слушам го в момента! Страхотно! Трябва да си взема книгата!

Анонимен каза...

Вече можете да намерите книгата и на български, ето тук -
http://books.janet45.com/books/602

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->