В сряда вечер попаднах на един туит на Дейвид Миърман Скот, който препоръчваше нова електронна книга - Inbound Marketing Gameplan, съставена от американската PR агенция PR 20/20. Тя предлага услуги в областите web development, бранд маркетинг, search маркетинг, социални медии, маркетинг на съдържанието и public relations. Създадена през 2004 година, компанията е единствената, която предлага стандартизирани услуги и фиксирани тарифи - разгледайте сайта им, за да добиете представа колко струва един час консултация или пък създаването на case study в Щатите.

Вдъхновени от идеята Inbound Marketing на основателите на Hubspot - Brian Halligan и Dharmesh Shah (миналата година те издадоха и книга със същото заглавие), и от книгите на Дейвид Миърман Скот (The New Rules of Marketing & PR и World Wide Rave), екипът на PR 20/20 е описал начина си на работа в 50 странички "ebook формат" с всичките му екстри, като по учебник - хоризонтална ориентация, изображения, достатъчно празно пространство.


От PR 20/20 илюстрират inbound-маркетинг стратегията на фирмата като футболно игрище - за американски футбол, но пак става :) На терена са разположени четирите елементи на стратегията, а по трибуните е публиката - колеги и конкуренти, партньори и доставчици, кандидати за работа, медии, служители, потенциални и съществуващи клиенти. Inbound-маркетингът помага на компаниите да подобрят видимостта и откриваемостта си онлайн и да доведат таргетирани посетители на уеб сайта - доказани източници на повече продажби и лоялни клиенти. GamePlan-ът се състои от 8 стъпки, подобни на стандартна маркетингова стратегия:

  • Стъпка 1 - Ясно дефиниране и диференциране на бранда на компанията.
  • Стъпка 2 - Разработване и поддържане на уеб сайт, базиран на качествено съдържание.
  • Стъпка 3 - Вземане предвид на влиянието на маркетинговите дейности върху всички публики, не само върху потенциалните клиенти.
  • Стъпка 4 - Определяне на измерими и смислени цели на кампанията, подчинени на основните две - leads & loyalty.
  • Стъпка 5 - Изграждане на интегрирана кампания чрез четирите основни inbound-маркетинг стратегии: search маркетинг, социални медии, маркетинг на съдържанието и public relations.
  • Стъпка 6 - Определяне на динамични бюджети, които лесно могат да се пренастроят според анализа на кампанията.
  • Стъпка 7 - Определяне на график на кампанията във времето със съответните основни събития, задачи и отговорности.
  • Стъпка 8 - Измерване на всичко и готовност да се адаптира стратегията според резултатите.
В повече детайли за всяка от стъпките можете да прочетете в самата книга. Разгледани са също факторите, които играят роля при определянето на бюджет, дадени са съвети как да изберем inbound-маркетинг агенция и е показан примерен годишен бюджет. В края на книгата можете да откриете списък с допълнителни източници за inbound marketing, повечето от които безплатни.

Приятно четене! :)

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->