От Junta 42 са публикували нова безплатна електронна книга, озаглавена Content Marketing Playbook: 42 Ways to Connect with Customers. Според авторите новият модел и новите правила в маркетинга предполагат не да облъчваме потребителите си с послания, а да ги придърпаме с полезно съдържание, което публикуваме под различни форми. Всяка компания трябва да разработи маркетингова стратегия за съдържанието според заложените си цели, нуждите на потенциалните си клиенти, информацията, което може да сподели, и ресурсите, с които разполага.


В електронната книга са изброени 42 начина за маркетинг на съдържанието, като за всеки от тях има обяснение, за какви продукти и фирми е подходящ и за какви не е, три ключови момента при използването му и пример на реално изпълнение. Несъмнено ще ви дойде някоя нова идея. Можете да свалите Content Marketing Playbook директно без форми за регистрация.

Наскоро от Gaspedal пуснаха една от презентациите от проведения през август в Чикаго Blogwell, в която Joe LaMuraglia от General Motors споделя как в компанията са избегнали PR криза,  използвайки социалните медии в рамките на 4 часа.

Джо, който е Social Media Manager, разказва как в началото на юни изтекла вътрешна информация, която създавала впечатлението, че компанията забранява на служителите си да използват съкратеното "галено" име на Chevrolet - Chevy. Такава идея наистина съществувала във връзка с навлизането на марката на пазари в цял свят и запазване на последователността в комуникацията на бранда, но не била одобрена и си оставала само идея. Но тя се разпростанила светкавично в медии и блогове в онлайн пространството и всички в автомобилния бранш започнали да говорят за "смъртта на Chevy". Нямало значение, че фактите не са верни, General Motors, както и всички останали компании, нямало как да контролира дискусиите и разгневените фенове на марката.

Подобно на игра на развален телефон, в крайна сметка потребителите останали с впечатление, че на всички тях им се забранява да използват прякора Chevy. Коментарите били много и ужасяващи, базирани на погрешната информация. Само в статията в USA Today имало над 180 коментара.

Екипът по корпоративни комуникации трябвало да направи нещо по въпроса. Джо изпратил кратко съобщение в Twitter, предназначено за журналисти и блогъри, но с това не постигнали желания ефект. Тогава решили да заснемат видео с някой от мениджърите, който да обясни с нормален език и без предварително подготвен сценарий ситуацията. Отделът по корпоративни комуникации категорично отказал с надеждата, че кризата ще отшуми, но не само, че това не се случило, ами телефоните продължавали да звънят и да ги засипват с въпроси и коментари. В крайна сметка Джо успял да реализира идеята си и ето какво се получило:След разпространението на видеото истерията постепенно затихнала. Самото видео изглежда доста автентично заради треперещите ръце на Джо и е заснето наведнъж. Дори не са се консултирали с правния отдел. Основният съвет на Джо - винаги имайте в готовност флип камера и статив :) Ето видео с неговата презентация от Blogwell (26 минути заедно с въпросите от публиката):
И презентацията му в Slideshare:Въпреки най-различните проблеми, пред които са изправени, General Motors са се справили бързо и добре със ситуацията. Компанията може да притежава дадена търговска марка, но брандът е на клиентите. А когато те са емоционално обвързани с него, комуникацията също трябва да показва емоции и истински, живи хора - като видеото на Джо.

Бихте ли използвали видео в случай на кризисен PR?

Разчиствайки стари документи и линкове, попаднах на готината идея на италианската компания Arnold Guerrilla за директен мейлинг към потенциални клиенти. От новосъздадената тогава (2007 г.) агенция решили да изпратят на маркетинг мениджърите в Nike и Coca Cola вуду комплекти с макети на продуктите на техните основни "врагове" - съответно Adidas и Pepsi. Ето как изглеждат уникалните бройки:


Резултатът не закъснял - и двете италиански подразделения на таргетираните компании се свързали с Arnold Guerrilla за среща и презентация на услугите им.

Агенция: Arnold Worldwide, Milan, Italy
Творчески директор: Maurizio Maresca
Арт директор: Paolo Troilo
Копирайтър: Alessandro Sabini


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->