Преди няколко месеца Васи писа как е добре да се комуникира с блогърите, а днес попаднах на една от презентациите от конференцията Word of Mouth Supergenius, в която Вирджиния Миракъл от Ogilvy PR споделя своите съвети за идентифициране и изграждане на работещи взаимоотношения с блогъри и влиятелни личности онлайн.

Вирджиния има опит в тази област както от страна на компании (в лицето на Dell, където е работила), така и от позицията на PR агенцията - посредник. Тя започва с неизменното искане на повечето клиенти: "Искаме еди кой си блогър да пише за нас/нашата марка", обяснява защо този подход е погрешен и споделя процес от пет стъпки за изграждане на добри взаимоотношения с блогърите:

  1. Определете комуникационните цели - какво точно искате да постигнете, например пускане на нов продукт. Най-лошата причина за започване на подобни активности е "защото всички други го правят". 
  2. Създайте ползи за блогърите - какво можете да им предложите, което е уникално и ще добави стойност към техния блог (непубликувани материали или друго съдържание, достъп до експерти или технологии от фирмата, възможност да се чуе тяхното мнение и да се вземе под внимание при разработване на продукта, отдаване на публично признание и т.н.)
  3. Идентифицирайте хората, които ви трябват - те може да не са само блогъри, но и участници в онлайн форуми, Twitter или други социални мрежи. Важно е тези влиятелни личности да се селектират не само според посещаемостта на блоговете им, но и според връзката между темата на блога им и конкретния продукт, както и според вида на представянето (например ако се налага използване на видео и е необходим известен опит).
  4. Заложете солидни основи - за такива Вирджиния смята Правилата на FTC за препоръки и Етичния кодекс на WOMMA. Също така компаниите, които работят с PR агенции, трябва да са наясно, че не могат да аутсорснат връзките с блогърите и че трябва да комуникират с тях лично, както и да следят блоговете им.
  5. Поддържайте връзката - в Ogilvy PR работят с така наречените "influencers" с 12-месечни планове, а не само когато се пуска нов продукт или се организира някакво специално събитие.
Ето и директен линк към презентацията във Vimeo.


Самата презентация е около 15 минути, а останалите десетина са с въпроси от присъстващите в залата, като например по еднакъв начин ли се подхожда към установяване на контакт с блогър (или човек с онлайн влияние) и с журналист. Ето и два поста от блога на Ogilvy PR по темата:

2 comments:

Лидия Викулова каза...

аз доста съм си мислила по този въпрос да контактна блогъри... може би сега е времето ...
Линковете към статиите са добри, споделят опита си.

Поздрави

Unknown каза...

Наистина връзката с блогърите е много полезен канал за комуникация - убедила съм се в това и лично. Според мен най-основно правило е да поддържаш контакт с блогъра, още преди да ти потрябва помощта му. Изграждането на връзка силно стимулира процеса.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->