Миналата седмица гледах следната презентация на Chris Abruzzo, който е Brand, Content & Online VP в Старбъкс. В нея Крис разказва как компанията използва социалните медии, за да обърне начина, по който те пускат нови продукти на пазара. Той признава, че с колегите си знаят за социалните медии страшно малко, но страшно добре познават Старбъкс и какво означава марката за клиентите, с какво са различни и върху какво трябва да се фокусират, за да постигнат успех, без значение какви са конкретните тактики за реализация на маркетинговите цели.


Крис споделя как Хауърд Шулц го е привлякал, когато е работил за Amazon, с основната задача да създаде дигитална стратегия, която впоследствие прерастнала в бранд стратегия. В рамките на 13-минутната презентация той показва и някои от кампаниите, които са осъществили в Старбъкс, както и подробности около пускането на пазара на инстантното им кафе Starbucks Via.

В презентацията е включено и видеото около екологичната инициатива на Старбъкс със заменянето на хартиените чаши за еднократно ползване със специални мъгове за многократна употреба. Упоменават се и постигнатите резултати - брой появавания по националните сутрешни програми, отразяване в медиите, увеличен трафик на официалния сайт, ръст на импресиите и феновете във Facebook и т.н.

Въпреки предизвикателствата пред Старбъкс като пазарен лидер, според екипът на Крис "an economic meltdown is a terrible thing to waste".

Приятно гледане :)

Видяно в блога Strategic Public Relations.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->