Безспорно има различни начини да научите повече за социалните медии - дали чрез посещение на семинари (като наскоро провелия се Social Media Masterclass с Майкъл Лийндер), четене на блогове, слушане на подкастове или гледане на презентации по темата. Днес ви предлагам скромна селекция от 10+ безплатни електронни книги за социалните медии.

1. The Cluetrain Manifesto

Написан преди 10 години, манифестът на Rick Levine, Christopher Locke, Doc Searls и David Weinberger все още е пътеводна светлина за бизнесите в интернет. Според авторите потребителите ще имат все по-голямо влияние онлайн, а маркетинговите дейности ще са все по-малко ефективни. Фирмите трябва да разберат, че говорят на човешки същества, а не на съвкупност от демографски характеристики. Първата от 95-те тези, заложени в манифеста, е основополагаща:

1. Markets are conversations.

2. Amber Naslund, известна като писател, блогър и Director of Community в Radian6, написа няколко електронни книги миналата година, свързани с изграждането на екип, работещ със социалните медии, управлението на времето и инструментариума, който трябва да познавате, за да постигнете бизнес целите си в тази област.

Buiding a Social Media Team
Getting a Foothold in Social Media
Social Media Time Management
The Social Media Starter Kit3. Content - Cory Doctorow

Cory Doctorow е писател и един от редакторите на популярния блог Boing Boing. Content е колекция от статии и есета за свободното слово и свободния достъп до информация. Всичките му книги са пуснати едновременно в хартиен вариант и с безплатна електронна версия под Creative Commons лиценз. Според автора тази стратегия е увеличила продажбите на книгата, като самите читатели я промотират.
4. The Future of Ideas


The Future of Ideas на Lawrence Lessig (гледайте го като презентатор на TED) разкрива как интернет инициира нова вълна на креативност и как големите и старомодни компании се опитват да я задушат. Лесиг има и други безплатни електронни книги, които допълват основната му идея - Free Culture и Code Version 2.05. The Art of Community

The Art of Community проследява как се изграждат и поддържат инициативни и продуктивни общности. Jono Bacon разказва кои са основните области на лидерството в такива групи и споделя добри практики чрез множество истории и примери. Тук от издателство O'Reilly са проявили голяма доза смелост, съгласявайки се да бъде разпространяван безплатен електронен вариант на книгата.6. Brian Solis

Браян е шеф на PR агенцията Future Works и автор на книгите Putting the Public back in Public Relations и Engage. Избрах две негови електронни книги: първата е пътеводител в социалните медии, а втората разглежда обслужването на клиенти, изслушването и ангажирането на потребителите чрез социалните медии като част от маркетинговите дейности на компаниите.

The Essential Guide to Social Media
Customer Service, The Art of Listening and Engagement Through Social Media


7. The Future of Reputation

The Future of Reputation на Daniel Solove показва как възприемаме защитата на личната информация и какво въздействие може да има интернет и споделените клюки в мрежата. Коя е тъмната страна на неограничените начини за комуникация, до които имаме достъп днес. Информацията се пази завинаги и е лесно откриваема само с едно търсене в Google.
8. What Matters Now

През декември миналата година вече писах за проекта на Сет Годин - What Matters Now, създадена заедно със 70 известни автори и успешни предприемачи. Във формата на кратко есе се включват Hugh MacLeod, Elizabeth Gilbert, Jackie Huba, Ben McConnell, Chris Anderson, Tom Peters, Daniel Pink, Tony Hsieh, Guy Kawasaki, Mitch Joel, Gary Vaynerchuk, David Meerman Scott и много други. Искате да промените нещата - оттук ще почерпите идеи!


9. The Wealth of Networks

Книгата на професорът по право от Йейл Yochai Benkler The Wealth of Networks е доста академична и разглежда проблемите между старите и новите създатели на информация. Новата свързана информационна икономика позволява на отделни лица и групи да създават по-продуктивни, а не толкова печеливши проекти (например Wikipedia). Benkler защитава свободното слово и силата на интернет да обогати живота на хората.


10. Social Media Marketing GPS

Social Media Marketing GPS на Toby Bloomberg е първата книга, създадена изцяло чрез интервюта в Twitter и оформена като истинска бизнес книга с отделни глави. Всяка от тях е базирана на един въпрос, зададен към лидерите на индустрията - защо социални медии, проучване, етика, стратегия и тактики, социалните медии и брандинга, връзки с блогърите и т.н. В книгата се включват 40 специалисти, блогъри и автори като Shel Israel, Ann Handley, Mack Collier, Neville Hobson, Beth Harte, Scott Monty, Lionel Menchaca, Frank Eliason, Liz Strauss, David Meerman Scott и други.Надявам се да откриете нещо полезно и приложимо в някоя от книгите, а и лятото е чудесно време да научим нещо ново.

Прочели сте някоя интересна електронна (или нормална) книга за социални медии, която я няма в списъка? Кажете ни за нея...

Images used under CC thanks to thekenyeung

7 comments:

Анонимен каза...

Много полезно, благодаря

Лидия Викулова каза...

Една обобщаваща, за щастие, free е-книга е quirk e-marketing: http://www.quirk.biz/emarketingtextbook/download

Maggie каза...

Благодаря за допълнението, Лиде :)

Васи каза...

Наистина много полезно, Маги! Определено ще се възползвам! :)

греси каза...

Мисля да си купя Social Media Marketing GPS... Най-много ме заинтригува "създадена изцяло чрез интервюта в Twitter". :)

Maggie каза...

@греси - защо ще я купуваш? безплатна е...

Венцислав Сотиров каза...

Дам.. интересен и полезен пост. Ще ги разгледам всичките :)

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->