Тези дни намерих време да изгледам едно интервю/разговор на Alison van Diggelen с Гай Кавазаки, проведено в UCSC. В рамките на час и 6 минути те говорят за предприемачеството, страстта, успеха и много други неща.

Гай започва разказа си с това как за първи път е видял Macintosh. Другите две най-значими събития в живота му били срещата с жена му и играенето на хокей за първи път. След това продължава с обяснение какво е да си евангелист на Macintosh. Когато първоначално кандидатствал в компанията, му предложили позиция, при която той трябвало да се занимава с училищата, които започват да използват компютъра на Apple. Взаимно не се харесали и след 6 месеца се появил отново за място в софтуерния отдел - трябвало да евангелизира Macintosh сред програмистите и съответно да ги предизвика да пишат софтуер за него. Нямал никакви знания за тази материя - със завършена психология в Станфърд и прекъснато обучение в училище по право, Гай работил известно време в Хонолулу и след това едновременно учил MBA в UCLA и работел в бижутерския бизнес.

С неподправен хумор казва, че ако направиш едно нещо като хората (да си евангелист на продукт на Apple в случая), можеш да живееш от ползите десетилетия напред. А какво точно е направил както трябва? Според Гай отправната точка на евангелизма е да имаш страхотен продукт. От голямо значение е здравата работа и редактирането - така че дори при лошо стечение на обстоятелствата да получим приемлива възвръщаемост на инвестираните усилия и време. Тук споменава и новата книга, която пише в момента - Enchantment, която предстои да излезне през март 2011 с премиера на SXSW. Гай я описва като комбинация на "Как да печелим приятели и да влияем на другите" на Дейл Карнеги и "Влияние" на Робърт Чиалдини. Особено е впечатлен от стойността на бестселъра на Карнеги, който хората продължават да четат и да използват и 70 години по-късно.

Гай още разказва колко е важно наличието на инженерно училище в Силициевата долина, какво е провалът, какво е значението компанията ти да има същност, да има ДНК. Според Гай Стийв Джобс е невероятна личност и има огромен принос за успеха и развитието на Apple.

В останалата част от разговора той обяснява ролята на социалните медии и в частност Twitter в днешния маркетинг, как да го използваме резултатно, защо според него най-важен е броят последователи, които имаме, и как да ги привлечем. Също споделя какъв е успешния предприемач и защо сега е най-евтино да започнем собствен бизнес.

Винаги е интересно и приятно да чуеш някои като Гай Кавазаки да говори по тези теми. Приятно гледане!

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->