Поредната книга, за която ще разкажа тук, е преработеното издание от 2009 година на Word of Mouth Marketing: How Smart Companies Get People Talking на Andy Sernovitz. Освен 18-годишния си опит в маркетинга, той преподава маркетинг от уста на уста и ръководи GasPedal – компанията, която организира страхотните конференции Word of Mouth Supergenius и Blogwell, за които пиша много често. Анди също така основава Асоциацията за маркетинг от уста на уста и пише нюзлетър по темата и блога си Damn, I Wish I'd Thought of That.

С предговор от Сет Годин и послеслов от Гай Кавазаки, книгата Маркетинг от уста на уста започва с дефиниция на това понятие – да дадеш причина на хората да говорят за твоите продукти/услуги/идеи и да улесниш осъществяването на тези разговори. Първата част от книгата е посветена на концепцията за WOM маркетинга, а втората е с практическа насоченост, съвети и примери за успешни реализации. Според Анди маркетингът от уста на уста е подходящ за всеки тип компания – от собственика на ресторант или фризьорски салон до големите мултинационални корпорации.

На сайта на книгата ще откриете безплатно някои от съветите на автора, като Четирите правила за маркетинг от уста на уста или Трите причини, поради които хората говорят за вас. Там са също и Петте Т-та:
  • Talkers (говорители) – открийте хората, които ще говорят за вас (това обикновено не са големите ни клиенти);
  • Topics (теми) – дайте им причина да говорят;
  • Tools (инструменти) – помогнете на съобщението да се разпространи;
  • Taking Part (участвайте) – включете се в разговора;
  • Tracking (проследяване) – измервайте и анализирайте какво говорят потребителите ви.

Вижте и самия Анди и неговата презентация от декември миналата година на тема Как да създадем своя план за маркетинг от уста на уста:


В презентацията си Анди обръща внимание на вътрешната организация на фирмата и кой трябва да е отговорен за дейностите по маркетинга от уста на уста – като това най-често е PR и маркетинг отделът, който поради непрекъснатия 24/7 поток от информация е добре да бъде подпомогнат от хората, които се занимават с обслужване на клиентите. Добре е да са уточнени отговорностите вътре в компанията и преди да се ангажира външен изпълнител като рекламна или консултантска агенция. Основният му съвет е да се опитват много и различни неща с минимален бюджет, да се наблюдава кое ще даде добри резултати и да се повтори в по-голям мащаб.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->