Последната идея за популяризиране на популярната игра за социални мрежи Mafia Wars на американската компания Zynga се оказва не особено сполучлива. Използвайки една от идеите на партизанския маркетинг - разпространението на фалшиви банкноти, от Zynga отиват по-далеч и залепят хартиените пари по тротоарите на пет места в Сан Франциско. Банкнотите са от по 25 000 долара и са свързани с теглене на голяма томбола за същата сума и стартиране на нова част от играта за Лас Вегас.


Общината на Сан Франциско обаче трябва да ангажира специална машина за почистване с пара, за да изчисти банкнотите, която излиза доста скъпо - всяка лепенка се маха за 45 минути при разход от 65 долара на час. Имало също и множество оплаквания от жителите на района и проявата е обявена за вандализъм. Рекламната агенция на Zynga за тази кампания - Davis Ellen Advertising Group, поела пълна отговорност и вече работи заедно с общината за решаване на проблема, като е ясно, че няма да се разминат само с почистване, а вероятно ще има и допълнителна парична санкция.

При партизанския маркетинг винаги съществува риск от възникване на проблеми и оплаквания, като например скандалът с LED знаците за популяризиране на телевизионното предаване Aqua Teen Hunger Force, които бяха помислени за бомби в Бостън преди три години. Някои от тях може би се считат за успех въпреки всичко, заради предизвикания шум и обсъждания в медиите - много повече от провеждането на тиха и кротка традиционна кампания.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->