От около 4 години следя блога на Brains on Fire - агенция за identity development и маркетинг от уста на уста, базирана в Грийнвил, Южна Каролина, и известна с особено успешната си работа за Fiskars. Интересното при Fiskars е колко безинтересен е един от техните продукти - обикновени ножици, около които Brains on Fire създават невероятна общност от фенове на марката (така наречените Fiskateers), което води до нарастване на продажбите с 300%, значително намаляване на разходите за реклама и генериране на 13 идеи за нови продукти месечно. Страхотни резултати за 360-годишна компания, нали :)

Ето как Спайк Джоунс - вече бившият Chief Fire Starter на Brains on Fire, разказва за десетте научени уроци при работата си за Fiskars на конференцията Word of Mouth Supergenius, проведена в Чикаго през декември миналата година:



В презентацията си Спайк обяснява основните разлики между провеждането на отделни кампании за даден продукт и възпламеняването на движение от евангелисти и фенове на марката - дори за продукт, който не е секси. Ето кои са десетте урока:
  1. Предмет на разговорите в едно движение е страстта. Не продукта.
  2. Движенията започват с първия разговор.
  3. Движенията имат вдъхновяващи лидери. Не влиятелни лидери.
  4. Движенията имат бариера на входа - голям брой неактивни членове vs. по-малък брой истински фенове.
  5. Движенията дават на хората познание (особено когато става въпрос за тайна, вътрешна информация).
  6. Движенията са споделена собственост - никой не притежава едно движение сам, то е на всички, които участват в него.
  7. Движенията имат мощна идентичност - за желанието за принадлежност или когато "аз" става "ние".
  8. Движенията живеят онлайн и офлайн - 90% от маркетинга от уста на уста се случва извън интернет и как да използваме това.
  9. Движенията карат членовете си да се чувстват като рок звезди (за силата на любовта и признанието).
  10. Движенията дават резултати - кои са правилните цели и как да ги постигнем.
Можете да изтеглите целия документ от changethis: 10 Lessons Learned in Igniting Word of Mouth Movements. Ето и кратко слайдшоу от събитията за Fiskateers, за които говори Спайк:



Презентацията и споделеният начин на работа като принципи и като конкретни действия в случая на Fiskars са наистина интересни и ще се радвам да я гледате и да споделите впечатленията си :)

Flickr image under CC thanks to Avital Gertner.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->