Преди около две седмици OgilvyOne обяви началото на конкурса World's Greatest Salesperson, според който участниците трябва да подготвят Youtube видео, в което да продадат обикновена тухла единичка. Победителят ще лети до Кан на разноски на компанията, за да представи продукт, и ще има възможност за платена работа в Ogilvy за три месеца.

Основната идея зад конкурса е припомнянето на позабравеното изкуство на продажбата и невероятните търговски умения на основателя на компанията Дейвид Огилви. След като претърпял неуспех с университетското си образование и поработил за година като готвач в Париж, Дейвид Огилви се връща в Шотландия и започва да продава от врата на врата готварската печка Aga. Добрите му резултати направили впечатление на шефа му и той му възложил задачата да напише ръководство за продажба на печката за другите търговци. Ръководството се разпространило бързо и дори 30 години по-късно било определяно от редакторите на списание Fortune за най-доброто ръководство с инструкции за продажба на всички времена. По-големият му брат Франсис, който работел в рекламната агенция Mather & Crowther, го показал на мениджърите и те назначили Дейвид като акаунт мениджър.

И така в Youtube канала на Ogilvy можете да откриете 6 кратки видео клипа, подготвени от агенцията и представящи различни начини на продажба. Според президента на OgilvyOne в Ню Йорк Brian Fetherstonhaugh днес клиентите контролират нещата и това означава, че продажбата вече не е толкова натрапване и повторение, отколкото привличане и завладяване на внимание и ангажираност.

Ето и шестте клипа, първият е Трансфер на завист:



2. Битката на жаргона:



3. Метафората:



4. Личното отношение:



5. Използвай името:



И най-готиното за номер 6 - Факторът статистика:



А кой е вашият любим начин на продажба?

4 comments:

MARFI каза...

О супер благодарско за информацията и клиповете, ще гледам да се включа, даже имам няколко идеи :)

Maggie каза...

Засега участниците са само 8, можеш да ги видиш в галерията тук: http://www.youtube.com/ogilvy

MARFI каза...

Не, това са насочващи клипове. Прочети бриф-а, не е отворено за българи.

Maggie каза...

Дали говорим за едно и също - като отидеш на Youtube канала и кликнеш Gallery се виждат участващите entry-та. Освен това, ако имаш наистина готина идея, нищо не пречи да я реализираш, правим й 1 милион view-та и поне утешителна награда би трябвало да ти дадат - все пак пътя София - Кан е много по-малко, отколкото от 2/3 от участващите страни :))) В краен случай ще те пишем италианец или англичанин :))

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->