Третият инструмент за социални медии в поредицата е TweetGrid - това е търсачка в реално време в Twitter, която показва едновременно до 9 групи различни резултати по определени теми, разговори, хора, събития, hashtag-ове. Новите туитове автоматично се появяват в платформата. Не ви трябва и акаунт в Twitter, за да ползвате TweetGrid - просто отваряте сайта, избирате си разпределение редове/колони и въвеждате търсените думи и фрази. Ако искате да участвате в разговора обаче, ще трябва да се логнете с потребителското си име и парола. Във видео уроците са показани и различните функции на платформата.

Хубавото на TweetGrid и всъщност причината, поради която реших да пиша за него, е възможността за участие в така наречените "чатове" в Twitter и колко лесно става това с TweetGrid. Ето едно видео от John Haydon, който показва как да организираме, наблюдаваме и участваме в чат в Twitter:



В Twitter има няколко страхотни маркетингови чата:

  • #blogchat - седмичен чат, създаден от Mack Collier от The Viral Garden с основна тема добри практики и често срещани проблеми при създаването и поддържане на блогове. Понякога към чата се присъединяват хора като Lionel Menchaca от Dell и става още по-интересно. Кофти е, че го правят в неделя в 8 pm CST, което тук е 4 през нощта и освен ако не си нощна смяна, няма как да се включиш в реално време :)
  • #smchat - провежда се в сряда в 1 pm EDT, което е 20.00 часа тук. Обсъжда се еволюцията на социалните медии и промените, които настъпват с новите технологии. Домакин е Chris Jones, създадено е и общество в Ning, където всеки може да дава идеи за нови теми на чата.
  • #imcchat - модераторките тук са две: Beth Harte и Anna Barcelo, обсъждат се интегрираните маркетингови комуникации, но пак часовата разлика е проблем - 8 pm ЕST (3.00 тук).
  • #kaizenblog - също седмичен чат, организиран от Валерия Малтони от Conversation Agent. Всеки петък в 12 pm EDT, което е 7 вечерта в БГ, с този hashtag се обсъждат kaizen въпроси за продуктивността в социалните медии и предимно в блоговете.
Няма да е зле да се реализира подобна идея за маркетингов чат в Twitter на български. Бихте ли се включили и какви теми биха представлявали интерес?

1 comments:

Десислава каза...

Да определено бих проявила интерес

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->