Преди малко в блога на Дрю The Marketing Minute попаднах на тази готина таблица, озаглавена A CMO's Guide to The Social Landscape:

(голям и четлив pdf вариант)

В нея авторите от CMO.com и 97th Floor са обобщили информация за 10 социални мрежи: Twitter, Facebook, flickr, LinkedIn, Youtube, Digg, Stumble Upon, Yahoo, reddit и del.icio.us . Те са категоризирани по 4 показателя - какви са целите, които трябва да удовлетвори участието в съответната платформа: комуникация с клиентите, налагане на търговската марка, трафик към сайта на фирмата и SEO.

Всяка платформа и канал са различни, както и нуждите на всяка компания. За да интегрира успешно социалните медии в стратегията си, фирмата трябва да знае как потребителите ги използват, какво е ценно за тях и съответно да им предложи подходящото съдържание под формата на текст, изображения, видео. Въпреки че съдържа само основните социални мрежи, графиката е добро начало за ориентация на компаниите, решили да инвестират в тези канали.

2 comments:

Boris Loukanov каза...

Много обичам подобно систематизации. Определено е сполучкив опит:-)! Поздрави и за теб, че си го "изровила":-)

Maggie каза...

И на мен ми хареса :) помага за ориентацията и донякъде съветите може да се пренесат на местно ниво според вида на канала :)

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->