Невероятно е как за почти 40 години нетрадиционната Southwest Airlines печели сърцата на клиентите си и се превръща в най-голямата авиокомпания в света по брой превозени пътници за година (за 2009) и третата откъм самолети. Освен това тя е една от най-печелившите авиокомпании с обявена печалба за 37-ма поредна година към януари 2010.

Ние в България няма как да се докоснем до автентичната Southwest Airlines, но EasyJet е възприела бизнес стратегията им и успешно оперира от София до Лондон, Мадрид, Манчестър и Милано. Основната идея е, че когато нискотарифен превозвач (или която и да е агресивна и иновативна компания) навлезе на един пазар, той се променя и обикновено се увеличава значително.

Основана на 15 март 1967 г. от Rollin King и Herb Kelleher, първоначалната цел на авиокомпанията била да обслужва три града в Тексас - Далас, Хюстън и Сан Антонио, като Кинг нарисувал триъгълник по време на вечеря върху салфетка, за да илюстрира идеята си. Специфичното при покупката на билети от Southwest Airlines е, че не работят със сайтове като Orbitz или Expedia, а продават единствено по телефона или на уеб сайта си. Освен това позволяват на пътниците да променят резервациите си без допълнителни такси, а багаж до два куфара е безплатен.

Southwest Airlines наистина е компания, в която да искаш да работиш - за 2009 г. са получили над 90 хиляди автобиографии и са назначили повече от 800 нови служители. В авиокомпанията работят над 1100 семейства (женени двойки, братя, сестри, майки, бащи), като дори имат за служители 15 членно семейство от Чикаго. Може би всеки мениджър тайничко се надява служителите му толкова да обикнат компанията му, че когато напуснат след 10 години, да му напишат такова любовно писмо, като Paula Berg, главния блогър на Southwest - 68 причини защо обичах да работя за Southwest Airlines.

Освен фирмената култура и избраната бизнес стратегия, Southwest Airlines е известна и с маркетинговите си дейности. Корпоративният им блог Nuts About Southwest е много популярен и даван за пример за успешна комуникация и използване на блог платформата, а видеото с рапиращия стюард David Holmes води до участие в шоуто на Джей Лено.

Наскоро прочетох за кампанията на Southwest Airlines при пускането на нова дестинация - Ню Йорк. Мениджърите решили, че "само" 8 полета на ден от Лагуардия не оправдават харченето на голям маркетингов бюджет. Затова авиокомпанията решила да отвори ресторант в Bryan Park в Манхатън с помощта на веригата 'wichcraft, наречен Southwest Porch, обзаведен с люлеещи се столове, където се предлагат типични ястия от другите популярни дестинации на авиокомпанията.


Според маркетинг мениджърите на Southwest много от хората в Ню Йорк познават компанията от телевизионните реклами, но е възможно да не са летяли с нея. Затова искали да представят марката по различен начин и да създадат преживяване, нещо уникално. Всяка седмица в ресторанта има по двама предварително обучени служители на авиокомпанията. Те отговарят на въпроси, помагат на хората да направят резервация и разказват за програмата за редовни пътници. Гостите на ресторанта пък могат да надпишат пощенски картички, които персоналът да изпрати.

Кампанията включвала още радио, печатна реклама, public relations и установяване на взаимоотношения с tastemaker-и. Всичко това било подкрепено от сериозно онлайн присъствие чрез Twitter, Facebook и самия блог на компанията, както и с реклама в собственото им бордово списание Spirit.

За финал ето и една тяхна забавна реклама за безплатния багаж:

2 comments:

Ivan Berov каза...

Страхотно представяне на Southwest Airlines, браво Маги !

Maggie каза...

Southwest са ми слабост още от 2003 г., когато работех в туристическия бизнес и самолетните билети.. колко резервации съм направила на сайта им :))) Има две книги за тях, които за съжаление ги няма в България, но ми стоят в кошницата в amazon и чакат по-добри времена и състояние на кредитната карта: Nuts! Southwest Airlines' Crazy Recipe for Business and Personal Success и The Southwest Airlines Way.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->