Остана около месец до Коледа и Нова година и вече започнаха да пристигат "непоискани търговски съобщения" от различни фирми, които предлагат да украсят фирмения ни сайт. Тези с календарите пък са от още по-отдавна. Има още новогодишни предложения от туристически агенции и специални празнични намаления от всевъзможни търговски сайтове.

От Нийд БГ ми предлагат да добавя шапка на фирменото лого, статични и движещи се ленти с коледни мотиви, падаши снежинки на фона на сайта и други подобни. Предвидили са разбира се и опция за индивидуални решения.

Явно заради кризата от друга рекламна фирма смятат, че фирмите ще заменят коледните подаръци към клиенти и партньори (или част от тях) с електронна поздравителна картичка.

С електронна картичка ще знаете точно кой я е получил (отворил имейла), кой си я е запазил, кой я е препратил на приятели, кой е изтрил съобщението. В повечето случаи излизат по-евтино от традиционни картички.

Електронните картички могат да имат и двойна функция. Ако скоро сте обновили уеб сайта си или имате нов продукт или атрактивно предложение, бихте искали да привлечете повече посетители и да получите съответно обратна връзка или по-голям обем продажби. Има риск обаче, ако електронната картичка не е достатъчно интересна и "заразна", да не бъде запомнена. Случвало ми се е да получавам еднакви картички, подписани от две различни фирми в рамките на два дни.

Ако получите истинска хартиена картичка, ще се почувствате специални. Знаейки, че някой я е избрал за вас и си е направил труда да я изпрати по пощата или с куриер (ако пък я донесе лично... двоен бонус). Ръчно написаните пожелания добавят голяма стойност. Самото физическо присъствие на картичката прави контакта по-лесен и истински.

Ако изпращате традиционни хартиени картички, добре е да го направите в първата половина на декември. Така е много вероятно вашата картичка да пристигне първа, а обикновено в офисите тези поздравления се подреждат някъде на видно място (във фоайето при секретарката или офис мениджъра), така че вашето лого ще се забелязва за най-дълъг период от най-много хора. Трябва обаче да сте събрали в базата си данни физическите адреси на получателите, при електронните е доста по-лесно - необходим е само имейла им.

Има компании, които обвързват изпращането на коледни картички с благотворителна кауза - например използват картичките на UNICEF. А в крайна сметка фирмата може да подготви и традиционни, и електронни картички с една и съща тематика. Или да изпратите хартиени, а в началото на новата година да осъществите самостоятелна имейл кампания.

Има и случаи, в които, ако искате наистина да поздравите някого, просто можете да му се обадите или да го посетите лично. Ако този вариант не е изпълним, можете да запишете поздравления на видео и да ги качите в Youtube.

Предколедно винаги е добре да проверим фирмения си сайт - дали всичко работи както трябва, дали всички неточности са отстранени (правописни грешки, неработещи линкове, остаряла информация), улеснен ли е процесът на пазаруване (ако сме онлайн магазин).

Личните, тематични и копоративни блогове също може да прибегнат към коледната тема и да освежат дизайна си.

Ето и някои източници на вдъхновение:

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->