Тази седмица попаднах на електронната книга на Small Business Trends - 137 Twitter съвета - Как малките фирми да извлекат най-доброто от Twitter. Публикувана през юни 2009, тя съдържа 137 идеи как да се използва Twitter за бизнес. Съветите са групирани в шест раздела и съответно представляват отговори на шест въпроса:

Въпрос #1 - Как малките фирми да започнат своето присъствие в Twitter?

Първото впечатление е много важно, затова направете профила си пълен - със снимка и биография, добра идея е да наблюдавате поне две-три седмици как комуникират останалите, да напишете няколко туита (по възможност да не са автореклама) и след това да започнете да "следите" други потребители.

В тази част на ebook-a ще откриете още как да търсите правилните потребители (например по географски признак), да следите за споменавания на вашата фирма, както и хората от вашата сфера - доставчици, партньори, конкуренти и с кой общуват те.

Въпрос #2 - Кой е правилният (или грешният) начин да промотирате бизнеса си в Twitter?

Тук участниците в анкетата препоръчват на първо място да се види каква е стратегията на фирмата и как се вписва Twitter в нея, за да не се случи така, че да изоставите профила и присъствието си сравнително бързо. Включват се още брандиране на страницата с профила на фирмата, интегриране на бутони и feed-ове от Twitter на фирмената страница, споделяне на полезно съдържание (например да споделите опит, да дадете съвет, да отговорите на въпрос или пък да туитнете линк към интересен чужд блог пост, под който вече сте написали и коментар), с една дума да не бъдете скучни.

Грешният начин определено е фирмата да говори единствено и само за себе си.

Въпрос #3 - Кой е вашият съвет #1 за Twitter етикет за малки фирми?

Тук се критикуват автоматичните лични съобщения (DM) и мненията малко се припокриват с предишния въпрос. Обяснено е какво е качествен туит чрез акроним - TWEET: Timely, Worth-reading, Educational, Entertaining, and Tweople-connecting (@jonbacon).

Въпрос #4 - Кой е най-добрия начин да ви retweet-нат?

Чисто практически, ако искате някой да препрати вашия туит, оставете му поне 15-20 знака място, за да не се налага да съкращава съобщението ви. То самото трябва да е стойностно - например ексклузивна промоция само за последователите ви в Twitter или полезен блог пост или друг онлайн източник.

Въпрос #5 - Как да управляваме времето си в Twitter?

Поставянето на прости цели като например споделяне на три полезни линка всеки ден ще помогне за създаването на положително отношение. Те могат да се обобщават със специален hashtag, например #goodstuff.

Не е добра идея да работите с приложение за Twitter, което мига и бибитка при всеки нов туит. Времето, прекарано в Twitter, трябва да е строго определено, за да има полза и да може да се контролира - например 10 минути сутрин (с кафето), 10 минути по обяд (в обедната почивка) и още 10 минути в края на деня.

Не е необходимо да четете всеки туит. Ако искате да знаете какво е казано по определена тема, потърсете по hashtag или ключови думи. Препоръчват се и конкретни инструменти - Tweetdeck, Hootsuite и други.

Въпрос #6 - Коя е най-добре пазената ви тайна (нещо, което не е широко известно) за използване на Twitter за бизнес?

В тази категория има препоръки за различни приложения, както и конкретна идея как да откриваме хора, които имат нужда от нашия продукт или услуга.


Ако фирмата ви обмисля да включи Twitter в маркетинговите си тактики, създаването и развитието на контакти, откриването на нови клиенти и задържането на съществуващите, електронната книга Small Business Twitter Tips определено ще ви даде поне една полезна идея.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->