Реших да направя нещо като серия в блога - всяка седмица или две да разглеждам по някой от инструментите (по възможност безплатни) за социалните медии.

Независимо дали една компания участва активно в социалните медии, "слушането" на това, което се говори за марката й, е задължително. Затова като за начало на серията, ще започна с представянето на Social Mention - чудесен инструмент за начинаещи и малки фирми.

Social Mention е безплатна платформа - търсачка, която събира съдържание, създадено от потребителите из цялата мрежа в един поток от информация. Social Mention може да търси самостоятелно в блогове, микроблогове, bookmarks, коментари, събития, изображения, новини, видео, аудио, мрежи или във всички едновременно. Включени са над 80 сайта като Twitter, Facebook, Google, YouTube, Digg и т.н.

Най-отгоре в ляво Social Mention дава четири показателя: strength, sentiment, passion и reach. Strength е вероятността нашата марка да се обсъжда в социалните медии - за изчисляването й използват броя споменавания на конкретната фраза за последните 24 часа разделен на броя възможни споменавания. Sentiment е съотношението между положителните и отрицателните споменавания (малко е странен този показател, но въпреки това може да се получи интересна информация). Passion измерва вероятността даден човек, който е говорил преди за бранда, да го направи пак. Reach е мярка за обхвата на влияние - това е броят уникални хора, които говорят за марката ни, разделен на общия брой споменавания. Ето едно примерно сравнение между iPad и Kindle:

Независимо дали търсите за вашата или за конкурентна марка, можете да сортирате резултатите по настроение (положително, отрицателно, неутрално), най-използвани ключови думи или hashtag-ове, топ потребители и източници. Можете да се абонирате с RSS или email за конкретно търсене, а също и да ги извлечете в табличен вид. Този формат е много удобен за филтриране и отсяване на резултати, които са попаднали в списъка, но не се отнасят за нас.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->