На 31-ви май се проведе първия Marketing Innovation Forum в Народния театър Иван Вазов, на който присъствах с голямо удоволствие. Keynote speakers бяха Лари Хокман, Серджо Зийман и Гай Кавазаки. Пристигнах още към 9 без нещо на мястото на събитието и си намерих една колежка от университета, на регистрацията всичко беше много добре организирано. Когато си вземеш баджа, ти дават една оригинална торба от Ауди, пълна с рекламни материали. Ето някои от тях като снимки:

Креативният спонсор Noble Graphics Creative Studio освен портфолиото си бяха подготвили специално издание на "Краят на рекламата, каквато я познаваме", с която аз общо взето извадих голям късмет, защото вкъщи имам "Краят на маркетинга, какъвто го познаваме", а на голяма част от останалите участници книгата определено им се повтаряше. Впечатление правеха оригиналните решения за бананите с ципове като символ на форума, както и рекламните папки.

Тъй като това е първият подобен форум, който посещавам, нямах много ясна идея какво да очаквам, може би и затова ми хареса толкова много. Казаха се доста неща, които определено не бяха нови, но самото присъствие на чуждите лектори оказа своето влияние и човек получава мотивация, когато отиде на следващия ден на работа, наистина да приложи идеята, която най-много го е впечатлила и за която смята, че ще помогне в най-голяма степен на фирмата.


В следващите няколко поста ще разкажа подробно за презентациите на всеки един от лекторите, ето сега за първата накратко:

Кристина Влахова от Intellecta Srl. (консултантска агенция за стратегически маркетинг) започна като модератор на панела на Лари Хокман. Презентацията й представи сравнение между традиционните и новите канали за достигане до потребителите. Като визуални средства темплейтът, който беше използван от нея и от другите български презентатори - бял фон с логото на форума в горния ляв ъгъл изигра лоша шега. Екранът, на който се прожектираше презентацията не беше един, а два, разположени в ляво и дясно, за да се виждат добре от всички места в залата предполагам. При примерите, използвани в презентацията обаче, имаше доста информация, която аз така и не успях да фокусирам, понеже големината на шрифта беше твърде малка. Следващият път Кристина може да използва съвета на Гай Кавазаки - 30 points за шрифта на подобен текст.

Като стил на презентиране - поздравления, за мен се справи много добре. Имаше интересни данни за броя на Интернет потребителите в България (2.2 млн.), брой на българските блогове (25,000) и малкото корпоративни блогове на този фон. Кристина спомена за алтернативите на традиционните медии - в сферата на печатните конкуренцията идва от Google News и Google Alerts, където аз самата съм абонирана да получавам индексираната от търсачката нова информация по предварително зададени ключови думи (guerrilla marketing, ACE HR Services, SiteKreator, други мои сайтове) в удобен формат на моя имейл веднъж дневно.

Радиото като традиционна медия постепенно се измества от mp3-ките и подкастите. Телевизията от своя страна - от уеб сайтовете за видео съдържание - YouTube, Google Video, VBox7. Във връзка с измерването на успеха на дадена кампания Интернет предлага своите CPM, CPC и CPA модели (тази информация наистина не беше нова). Всичко това в подробности може да се прочете в блога на Intellecta - Innovative Marketing. Интересно е, че самият този блог е създаден (първият му постинг датира от) 10-ти май с новината (чист прес рилийз) за участието на Intellecta във форума. Следващите постинги представят основните моменти от презентацията.

Никога не е късно да осъществиш идеите си (например, да започнеш да пишеш персонален/корпоративен блог), но който си направи труда да обърне внимание на чисто новия блог, който изглежда създаден специално заради маркетинг форума, лесно ще постави под съмнение ентусиазма, с който Кристина Влахова коментираше българската блогосфера в презентацията си. Аз й пожелавам успех в това начинание и редовни постинги на интересни маркетинг теми - определено имаме нужда от такъв блог!

Организаторите обещаха, че ще изпратят част от презентациите на имейлите на желаещите, ще се договарят допълнително със Серджо Зийман за неговата, а до три месеца ще публикуват и видео запис на презентациите с освободени авторски права за вътрешно ползване и обучения. Това е за днес, утре ще систематизирам спомените си за презентацията на Лари Хокман.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->