И така - продължавам с презентацията на Лари Хокман. Стана ми интересно следното... много хора се оплакаха, че презентацията на Гай Кавазаки ще повтори вече известни негови презентации, качени в YouTube и Google Video. Затова си направих труда да потърся онлайн презентации на Лари Хохман и Серджо Зийман. Намерих само една на Серджо Зийман, на Лари Хокман нямаше в така популярните сайтове за видео клипове.

И какво да си помисли човек, като чуе този аудио файл (съвпадащ на 100 % с началото на неговата презентация в София) от London Business Forum от 17-ти януари тази година - кликнете на short preview, за да го слушате. На друг сайт пък има и кратко видео (имам чувството, че дори вратовръзката му беше същата). За тарифа между 10 и 20 хил. долара - толкова :)


Само ще отбележа основните моменти.

Идеята за изграждане на потребителска лоялност според Хокман не лежи в закупуването и инсталирането на софтуер като популярните CRM системи - те са само средство, инструмент, който да подпомогне служителите на компанията. Компанията трябва да се стреми да изгради доверие в потребителите към себе си и своите продукти. Когато доверието изчезне, всичко свършва. Политиците са много по-облагодетелствани от компаниите, защото хората гласуват за тях веднъж на 4-5 години. Докато потребителите гласуват за вашата марка всеки ден.

Надеждата не е стратегия - трябва да се действа, да има план, дейности и процеси, които да се осъществяват, трябва да има цел, визия. Най-важно за потребителите е компанията и нейните продукти/услуги да улесняват живота им и да го правят с тяхната скорост на живот.

Най-голямата грешка, която могат да допуснат компаниите, е да не изпълнят поето обещание - така потребителите автоматично решават, че са излъгани, и разпространяват негативните новини със скоростта на светлината/Интернет. Примерът, който беше даден, е със самозапалващите се компютри на Dell.

Въпросът, на който трябва да отговаряме непрекъснато, е Какво искат моите потребители и защо? Как да го доставим преди конкуренцията? Имаше няколко препратки към Дарвин, като основната идея беше, че видовете, които са оцелели, не са били най-интелигентните, а най-адаптиращите се към промяната. Комуникацията, която e ориентирана към пазарна ниша, таргетирана, индивидуална, ще е незаменима част от всяко успешно маркетинг начинание. Тук може да се прочете цялата статия по темата.

Цитатът на Айнщайн, че въображението е по-важно от знанието, предизвика несъгласие в залата, дори имаше такъв въпрос в секцията Въпроси и Отговори. Една от книгите, които Хокман препоръча, е The Tipping Point на Malcolm Gladwell (имам я вкъщи на pdf, крайно време е да я прочета).

Според Лари Хокман не трябва да има позиция Customer Support Manager, както и не трябва да има обособен отдел за обслужване на клиенти в компанията, задължението за обслужване на клиентите трябва да бъде на всеки един служител. Същото се отнася и за мениджъра по етиката. Три са въпросите, които трябва да се задават през цялата кариера на човек - Колко е приспособима към промяната компанията ми и какво правя аз, за да я направя по-адаптивна?, Колко са приспособими към промяната хората, които работят с мен и за мен, и какво правя аз, за да им повлияя? и най-важното Колко съм приспособима аз самата?

Основните предизвикателства пред бизнеса днес са прозрачността (клиентите ви могат да разберат всичко за вас веднага), технологията (потребителите имат повече сила и контрол, защото имат по-голям избор) и глобализацията. Лари Хокман попита публиката кой има корпоративен блог. Имайки предвид предишната презентация, знаем какво е положението - всичко на всичко 10 корпоративни блога. "Потребителите обсъждат вашите продукти и услуги с други хора в този момент. Знаете ли какво казват? Събирате ли тази информация? Отговаряте ли?" Засега - очевидно не.

"Бъдещето е всяко нещо с екран" - каза Хокман. Два пъти повече хора в света имат мобилни телефони, отколкото персонални компютри, 80% от населението на целия свят живее на място, където може да използва мобилни телефони.

Доста критики отнесоха човешките ресурси. Според Хокман никога не е имало недостиг на таланти, има само недостиг на велики компании, за които най-добрите хора да искат да работят. Ако "Битката за таланти" не е сред трите най-големи предизвикателства на десетилетието в списъка на вашите мениджъри, вие сте изостанали с десет години. Също така, на талантливите хора трябва да се даде свобода. Всяка компания днес е твърде бавна и пълна с бюрокрация. "Standing still today is a terminal illness!"

Можете да прочетете цялата статия тук.

Говорейки за новите технологии, Лари Хокман попита кой от присъстващите е посещавал уеб сайта Second Life. Само десетина души вдигнахме ръка.... Не е ли невероятно, имайки предвид, че 1,000 служители на IBM се занимават само с това - присъствието на компанията във виртуалния свят, който се превръща във втори живот за 6 милиона потребители?! Ще разкажа подробно какво е Second Life в следващите постове.

Попитан кои са брандовете, които ще останат в бъдещето, Лари Хокман посочи индустрии като информационните технологии в частта им виртуална реалност (Second Life или друг бранд), биотехнологиите, храните и напитките, които оказват влиение върху здравето на човека. Визуалната страна на презентацията беше по-добра от тези на българските модератори - бели букви на син фон, четеше се по-добре. Обобщение на най-важните елементи на бизнеса според Лари Хокман - честност, качество, цена, скорост на доставката.

Следва - презентацията на Серджо Зийман.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->