Докато съм на вълна уиски, нека да видим как друг производител отвъд океана превръща клиентите си в ревностни почитатели. Maker's Mark е ръчно произведено бърбън уиски, което се продава в специфични четвъртити бутилки, запечатани с восък. Дистилационната фабрика се намира близо до Лорето, щата Кентъки, където организират ежегодна скромна сбирка, като миналата година дошли 4300 от най-запалените фенове на марката от 48 щата на собствени разноски.

Интересното при Maker's Mark е тяхната програма за посланици, която съществува от 2000 година. Те поставят имената на своите клиенти на буретата с бърбън и по време на 6-годишния период на узряване на напитката информират "собствениците" какво се случва с тяхното буре. За тази комуникация използват обикновени месечни нюзлетъри, написани само с текст, без излишен флаш и куп картинки. В края на периода членовете на програмата имат право да купят бутилка от "собственото" си уиски.

В началото бъдещите посланици получават така нареченият "welcome kit" и се информират какво се очаква от тях. На следващ етап от Maker's Mark им изпращат интересни факти, които лесно да споделят с приятелите си - например какви съставки ще се използват в тяхното буре с бърбън. 9 месеца по-късно името на посланика се поставя на бурето и той получава собствени бизнес картички и достъп до специален сайт за членове на програмата. Там може да види снимка на бурето си и останалите 29 души, с които си поделя бурето (всяко буре се надписва с 30 имена).


От Maker's Mark обръщат особено внимание на презентационните обиколки на фабриката. Също така карат членовете на програмата да се чувстват като вътрешни за компанията хора, които първи научават специалните промоции и новини.

Ето какво разказва Тод Спенсър от рекламната агенция Doe-Anderson, които работят с Maker's Mark от 38 години, за десетте принципа на програмата за посланици по време на конференцията Word of Mouth Supergenius в Чикаго:


На неговата презентация присъстват и Бил Самюелс (президент и CEO) и Бриджит Гаспър от Maker's Mark, които взимат участие и отговарят на въпроси в края на 26-минутната презентация.

Image source: drp & jshyun @ Flickr.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->