Ето начин да прекарате едни наистина полезни 64 минути - гледайки презентацията на Сет Годин от конференцията Inbound Marketing Summit, проведена в началото на септември. Самият Сет е необикновен, както винаги - като съдържание, стил на презентиране, хумор - the whole package. Според него сега се намираме в индустриална революция и освен това той споделя 14 от тенденциите й, дава множество примери и case study-та. Enjoy!

Сет Годин предоставя безплатна аудио версия на най-новата си книга Tribes: We Need You to Lead Us чрез водещия сайт за аудио книги Audible. За да свалите техния специален софтуер и да слушате книгата, не е необходима кредитна карта. Всичко, което трябва да направите, е да си създадете безплатен акаунт, да инсталирате AudibleManager и да изтеглите книгата на устройството, на което ще я слушате - било то компютър, ipod или mp3 player, или пък някакъв мобилен телефон... Файлът е 50,9 MB и е дълъг 3 часа и 43 минути. Аз лично нямам търпение да я слушам :)

Можете да си купите и hardcopy варианта от Amazon.

По случай новата си игра, озаглавена Wario Land, Nintendo Wii са направили жестока уеб реклама, маскирана като видео в YouTube. Милион и 200 гледания хич не е зле за 5 дни.

Ако още не сте я видяли, няма да съжалявате: http://de.youtube.com/experiencewii

PS: Пробвайте да хванете някои парче с мишката и да го размърдате по екрана - много е забавно!

Действието се развива през 1969 година, когато двама приятели - Джон Рендъл и Ейс Бърг, си купуват... лъв. Още тогава "бебето" е тежало 16 кг. Отглеждат го в дома си в Лондон. След една година обаче лъвът Christian вече е 85 кг. и става ясно, че не могат да го задържат. Въпреки, че е роден в зоологическа градина, Рендъл и Бърг го изпращат в Африка и го пускат на свобода. През 1974 г. те решават да го посетят за последен път, но им казват, че едва ли ще го открият - никой не го бил виждал от 9 месеца. Те все пак отишли в Кения. В деня на пристигането, Christian се появил близо до лагера на специалиста, който го рехабилитирал. Някакси той знаел и чакал, докато екс-стопаните му пристигнали. Ето какво станало:Почти 8 милиона гледания в YouTube за 3 месеца и 4000 коментара... Супер история за старт на седмицата!

Чрез Дейвид Армано и Twitter, оригиналният пост е на Kim Komando.

Чрез Marketing & Strategy Innovation Blog попаднах на интересна 55-минутна презентация на професор Майкъл Уеш от Канзаския университет на тема дигиталната етнография и YouTube. Не се притеснявайте, че ще умрете от скука - почти липсва Power Point, около 40 минути са формирани от кратки видео клипове и части от такива и е интересно. Презентацията се фокусира върху антропологията, поведението и новата култура, която YouTube създава.

Ето и някои интересни факти:

Ако обединим 60-годишната история на ABC, CBS и NBC (трите най-големи телевизионни мрежи в САЩ), ще се получи излъчване на програми за 1.5 милиона часа. YouTube е излъчил повече само за последните 6 месеца. И 88% от съдържанието в YouTube е ново и оригинално.

Професорът проследява историята на епидемията Numa Numa в YouTube, както и на неговия видео клип - Web 2.0 - The Machine is Us/ing Us. Съвсем скоро след като качил клипчето в интернет, то се появило в digg, del.icio.us, множество блогове, изпреварило рекламите от Superbowl в класациите, вече гледано над 6 милиона пъти, над 14 000 пъти споменато в блогове според Technorati, отразено в новините и списание Wired, преведено на 12 езика в рамките на няколко месеца...

Media is not content.
Media are not just tools of communication.
Media mediate human relations.
When media change human relationships change.

Заедно с група от 10 студенти в университета професорът гледа видео клипове, събира данните и ги анализира, участва и изучава културата на youtube. Презентацията съдържа общи демографски характеристики, какви типове клипове се публикуват обикновено, ремиксите, които се правят. А лесните за използване и достъпни видео програми за редактиране на видео клипове превръщат общуването в YouTube в истински феномен.Ето и блога на професор Майкъл Уеш.

Представете си кръстовищата без знаци СТОП. И какво би се случило, ако някоя голяма корпорация трябва да го изобрети... с помощта на рекламна агенция разбира се :)Чрез Ad Your Comment Here.

Сигурно вече сте гледали The Last Lecture - посланието на професор Ранди Поуш към неговите три деца, видяна над 3 милиона пъти в YouTube. Вчера, 25 юли, професор Поуш е починал от поставената диагноза рак на панкреаса. R.I.P.Хубаво е да си припомним неговите думи. Ако не искате да отделите тези 76 минути, ето съкратен вариант от шоуто на Опра:

Сравнително отскоро съм се абонирала за блога на Крис Брогън, който забелязах първо в класацията за топ 25 маркетинг и social media блогове на Мак Колиър. В седмица 115 от класацията този блог е на трето място след блога на Сет Годин и CopyBlogger.

Крис Брогън е съосновател на PodCamp - обикновено безплатна форма на не-конференция, фокусирана върху новите медии - блогове, подкаст-и, видео, която се организира в цял свят.

В блога си Крис публикува постове на теми social media и много ми харесва неговата идея за Socialmedia100 - проект, при който той си е поставил за задача да напише 100 полезни блог поста за инструменти, техники и стратегии, използвани в социалните медии за бизнес и лични цели (след това сигурно ще може да издаде книга по тях). Засега ето два поста от отбелязаните със звездичка в моя рийдър:

Приятно четене! И да не забравите да прегледате и коментарите, защото и там има добри попадения :)

Ето един оригинален и забавен начин да покажеш себе си:Концепцията е супер и наистина е хубаво да видиш кандидат за работа, който е вложил време и идеи да създаде подобно "представяне". Видеото е направено по повод интервю в IDEO и за по-малко от месец е видяно над 14 хиляди пъти в Youtube. Ето и блога на Beau.

(от brand flakes of breakfast)

След поредната пауза в постовете на този блог, пак ме налегна мотивация... Предлагам три интересни презентации в хронологичен ред, озаглавени What's next in...

What's next in Marketing & Advertising

Пол Исаксън (Paul Isakson) е стратегически партньор в space150. На 23 март той публикува в своя блог презентация на тема "Какво следва в маркетинга и рекламата", която е споделил с колегите си в space150 на специалните им сбирки What's next, които се провеждат веднъж в месеца и където колегите разказват какво ги интересува и мотивира. Неговата презентация е изпълнена с цитати и примери, а и чувството за хумор в началото не е за подценяване.

Идеята за сътрудничеството между компаниите, техните рекламни агенции и потребителите ще доведе до по-добри търговски марки е показана като кулминация на новия маркетинг, както и водещата роля, която всичко digital ще играе в него. "Modern Marketing = Making People's Lives Better"


Презентацията доста бързо се разпространява, хората я препращат на свои познати и колеги и така се появява

What's Next In Media

където Нийл Перкин (Neil Perkin) създава своята версия като допълнение на оригиналната презентация на Пол Исаксън.


What's Next In Advertising - from advertising to marketing

Ето и интерпретацията на Уве Гътшоу (Uwe Gutschow) и Дон Лонгфелоу (Don Longfellow). Според тях рекламата трябва да се промени (от това да прекъсва и води до раздразнение) в нещо, носещо стойност. "Трябва да създаваме маркетингови решения, не реклами."


Ако тази тема ви е интересна, можете да прочетете всички постове и коментари на авторите:

Бъдещето на маркетинга и рекламата
Бъдещето на рекламата е дизайна
Бъдещето на маркетинга и рекламата (redux)
What's Next In Media
Какво следва за рекламата - от реклама към маркетинг

Кога: 16 Юни 2008 г. /понеделник/ - 15.30 ч.
Къде: София, бул. Драган Цанков 36, Интерпред, зала „София"
Колко: 69 лв. с ДДС

Ето и самото писмо-покана, което получих вчера, написано в стила на книгите на лектора:

Имате ли планове за 16 Юни от 15:30 до 17:30?

Не отговаряйте още.

Първо прочетете защо питам и Ви обещавам, че ако имате интерес в областта на маркетинга, искате да имате успешна кариера и печеливш бизнес със сигурност ЩЕ направите всичко възможно да СТЕ свободен.

Нека обясня.

На 16-ти юни, за първи път, един от най-големите световни маркетингови експерти ще посети България. Ще бъдете ли там да го видите и да научите нови неща от него?

В своята 90 минутна лекция “Тайното оръжие, което ме издигна от банкрута до милионите” той ще разкрие най-важните тайни на успеха – какво работи, какво не и защо.

За кого говоря?

Неговото име е Дрейтън Бърд. Може би сте чували за него или сте чели негови книги.

Легендата в рекламата, покойният Дейвид Огилви казва за него: “Той знае за директния маркетинг повече от всеки друг на света. Книгата му по темата е чисто злато. Неговите лекции са не само полезни, но и изключително забавни”

Сър Мартин Сорел, основател на WPP твърди: “Светът е пълен с хора, имали щастието да се учат от Дрейтън Бърд”

Дрейтън има повече от 45 години опит в директния маркетинг.

В областта на директните продажби той е създавал, рискувал и понякога губел собствени средства за какви ли не продукти и услуги: от фитнес центрове, през басейни до перуки...

Като творчески директор е работил за четири от петте най-големи рекламни групи в света, включително творчески директор на Ogilvy Direct за цял свят.

Като авторитет в областта на дирекния маркетинг е аплодиран в Европа, САЩ, Китай, Индия и Австралия

Като автор книгите му са преведени на 15 езика.

Като преподавател и лектор досега е обучавал, вдъхновявал и подготвял хора в 45 страни.

Тук можете да научите повече за Дрейтън Бърд.

Независимо с какво се занимавате, той най-вероятно вече го е правил или се е провалял с него. Да, провалял се е, но за разлика от повечето гурута, ще Ви каже защо, за да Ви спести евентуалния неуспех.

Неговите лекции са забавни. Той ще изпита Вашето познание по директен маркетинг с няколко хитри теста. Гарантирам Ви, че ще се изненадате и ще получите безценни съвети как да успеете във Вашия бизнес и кариера.

Той ще Ви разкаже забавни истории за грешките, ще Ви покаже как да ги избягвате... и най-важното - ще получите безценни знания.


Не пропускайте “Тайното оръжие, което ме издигна от банкрута до милионите” –
Вашата възможност да се срещнете с Дрейтън Бърд при неговото първо посещение в Бъгария.

Сега, за първи път, той изнася лекция в София, на 16-ти Юни от 15:30. Искате ли да се срещнете с него и да присъствате на лекцията му?

Нека Ви кажа още нещо.

Той е изключително зает. Само за последните 2 месеца е преподавал в 5 различни държави.

Хората си резервират срещи с него няколко месеца по-рано и плащат много пари за подобен шанс. Като казвам много, наистина имам предвид много. Часовата му ставка за бизнес консултация започва от 1000 долара.

Но имам и добра новина. Няма да се налага да си резервирате час месеци по-рано, нито да плащате 1000 долара или други огромни суми, за да се срещнете с него. На път сте да направите една от най-изгодните сделки в живота си.

Присъединете се към “Тайното оръжие, което ме
издигна от банкрута до милионите” почти безплатно!

Да, това е вярно!

Българската асоциация за директен маркетинг (БАДМ) работи с Дрейтън по много важен проект и успях да го убедя да дойде в София и да изнесе безплатна лекция. Цената, която ще заплатите е изключително ниска и покрива единствено нашите директни разходи, полета и нощувката на Дрейтън.

И действително имам предвид ниска цена – само 69 лв. с ДДС,

НО има една подробност.

Както виждате, убедих Дрейтън да дойде. И от своя страна му обещах да му осигуря най-голямата и най-добрата публика, която някога е виждал.

Ще ми помогнете ли да не го разочаровам?

Както се досещате, единственият начин да не го разочаровам е да се опитам наистина да събера най-голямата и най-добрата публика.

Затова имам нужда от Вашето съдействие.


Като за начало, моля, използвайте приложения талон и запазете своето място на лекцията.

Има и още нещо, за което наистина имам нужда от Вашата помощ.

За да дадем на Дрейтън това, което му обещахме, искам да Ви помоля да препратите този е-мейл на всички Ваши колеги, както и на хора, които предполагате, че могат да се заинтересуват. Но, моля, направете го сега.

Преди всичко запазете Вашето място. Не забравяйте, че са ограничени.

Имате думата ми, няма да бъдете разочаровани.

Също като Вас, ане съм се срещал лично с Дрейтън. Преди да го поканя събрах малко информация. Не съм се съмнявал, че е отличен професионалист, но исках да се уверя, че също така е и добър лектор. Някой, от който можете да научите нещо и същевременно да се забавлявате.

На последната му лекция в Хърватия миналия месец – 98% процента от присъствалите оценяват представянето му като отлично, а останалите 2% като много добро. Само вижте по-долу какво казват за него други хора, посетили лекциите му:

“Сто процента от присъствалите на лекцията споделиха, че ще я препоръчат на своите колеги”.
Лиза Драпкин, Америкън Експрес, Ню Йорк

“Това беше страхотно, всички бяха напълно екзалтирани, когато приключи... 48 часа след това аз държах в ръцете си два отлични текста от хора, които никога през живота си не бяха писали”.
Роуан Гормли, основател на Върджин Уайнс

“Искам да благодаря за най-впечатляващата презентация”
Срикумар Рао, Университетски преподавател, Columbia Business School, Ню Йорк

“Дрейтън Бърд не те учи - той те вдъхновява. Един ден, прекаран с него, е сравним с месец с повечето други професионалисти”.
Род Пулен, Управляващ директор, Batey Advertising Singapore

“Научих повече от 30 минутната ми среща с Дрейтън Бърд в сравнение с шест дневния маркетингов курс, в който участвах”.
Старши Мениджър Маркетинг, Ксерокс Великобритания

Искате ли вие също да бъдете “обучаван” и “вдъхновяван”?

Ако да, не отлагайте. Изпратете приложения талон за участие сега на е-маил office@intercontactbg.com или се обадете на тел.: 02/986 88 55; 0895 47 47 76

Наистина, възможности като тази не се появяват всеки ден. Вие ще се срещнете и ще бъдете обучаван от един от водещите световни маркетингови експерти на цената на една вечеря в ресторант.

Ако не дойдете на 16-ти юни ще съжалявате, обещавам Ви.

Запишете се сега.

Нека това бъде следващото нещо, което ще направите.

Днес ми е ден за размисъл дали да ходя или не. Между другото - имаше грешка в имейла за контакт, но съм я поправила. Явно първо ще попрочета нещо от сайта и блога на Дрейтън Бърд и тогава ще реша. А вие?

PS: Формата за записване можете да си изтеглите оттук.

Една съботна сутрин в края на януари най-голямата гара в света - Grand Station в Ню Йорк, осъмна с над 200 "замръзнали" посетители. Клипът е качен на 31-ви януари в YouTube и за около месец и половина е видян почти 8,5 милиона пъти!!!Акцията е организирана от Чарли Тод и неговата организация Improv Everywhere. Създадена още през 2001 година, нейната основна цел е да предизвиква забавление и има над 70 осъществени мисии, в които са участвали хиляди агенти под прикритие. След Ню Йорк замръзването е повторено в 34 други градове в 18 държави, сред които Румъния, Полша, Белгия, Нова Зеландия. Идеята е да се накарат хората да се засмеят, само да се усмихнат или просто да спрат за малко и да забележат света около тях.

Една готина партизанска кампания на SonyBMG по случай 25-тия рожден ден на песента на Майкъл Джексън и новия албум с оригинална музика и ремикси:Следват зомби танци на автобусна спирка, в Китайския квартал в Лондон и дори в Теско. Идеята наподобява видео клипа, заснет във филипински затвор, където над 1000 от неговите обитатели изпълняват танца като ежедневно упражнение. Този клип е видян почти 13 милиона пъти в YouTube. Прочетете цялата статия в New York Times.

От Sony направиха страхотни специални ефекти в залива на Токио по случай премиерата на филма The Water Horse: Legend of the Deep. В кината в България ще го видим след 29 февруари."Чудовището" е впечатляваща комбинация от светлинни ефекти, проектирани над водата, и навременно пускани фонтани (затова от шията му се стича вода) и е високо 15 метра.

Ето и трейлъра на филма:

Това е въпросът, който Анита Кембъл и Ивана Тейлър са задали на едни от най-известните маркетолози и блогъри в света. Всичко това е събрано в един блог пост с над 81 коментара и споменавания в други блогове и сайтове. Включват се хора като Сет Годин, Гай Кавазаки, Мак Колиер, Джаки Хюба и много други, в това число и организаторите - и така оформят 25 съвета. Идеята е да се съберат общо 100 и да се публикува един информативен и интересен pdf документ.

Съветите са разпределени в четири категории: привличане и задържане на клиентите, комуникация и съобщения, онлайн маркетинг, маркетинг при социалните мрежи. В тях можете да намерите почти всичко - например да започнете блог и да участвате в социалните мрежи, да създадете оригинална визитна картичка, която да раздадете на възможно най-голям брой хора и в резултат да получавате препоръки и сделки, или пък точно обратното - да събирате повече визитни картички, отколкото давате, и да изслушвате хората, да използвате LinkedIn Answers за промотиране на блога си или пък Flickr. Също важно е да промотирате другите хора, да привличате клиентите, да обръщате внимание на ценообразуването като най-добрия начин да покажете стойността на продукта си.

Самата идея за подобен пост пък представлява невероятна възможност за промотиране на блога на Анита, защото всеки от блогърите, които участват, е публикувал блог пост, в който съобщава, че е участвал в нейния експеримент с конкретен съвет, и естествено - поставя линк към нейния блог. Освен това всичките му редовни читатели посещават статията от любопитство какво са казали другите гурута. И така:

Top Experts Dish with their Best Kept Marketing Secrets

Enjoy!

PS: има и страхотни съвети в коментарите - да не забравите да ги прочетете :))

Отдавна исках да прочета тази книга. И ето че малко преди Нова година бяхме отишли до мола да се видим с Деси. Хапнахме в Happy и после влезнахме в голямата книжарница на третия етаж. Там видях издание на "Холивуд пере най-добре" от 2004 година на издателство Панорама БГ (оригиналът е издаден на френски през 1982 г). Авторът е Жак Сегела (Jacques Séguéla) - известен рекламист и един от създателите на известната рекламна агенция RSCG, която впоследствие става Euro RSCG и е петата по големина според Advertising Age.

В книгата Жак Сегела разказва за системата на кинозведите и за нейното приложение в рекламата и брандинга, за работата му по президентската кампания на Франсоа Митеран от 1981 година и с компаниите Manpower, Улит, Ситроен, Дайнърс Клъб и много други, за успехите и провалите на агенцията, интересни факти за Кока-Кола, Марлборо, Хатауей, Л'Ореал, Мишлен... Всичко е написано увлекателно и интересно.

Сегела разкрива и седемте добродетели на марката (вярност към самия себе си, търпеливост, упорство, перфекционизъм, неконформизъм, авантюризъм и вечност) и седемте добродетели на рекламиста (да бъде рекламист, да бъде отговорен, да бъде себеотдаден, да проявява взискателност, да бъде наивен, да бъде пламенен и да бъде обичан).

Ако някой я е чел, ще се радвам да чуя мнение :)

Така е озаглавена новата статия на Ал Рийс, публикувана в Ad Age. Според него атаката по фланговете е военна маневра, която търговските марки трябва постоянно да имат предвид.

Цялата статия е case study на развитието на марката Mercedes-Benz в Щатите и как след въвеждането на автомобилите на пазара с прeмиум цена, тя постепенно успява да победи Cadillac на General Motors. Преди марката Кадилак е имала значение на най-добрия в категорията си и често фразата "Кадилакът на ... (климатиците примерно)" се е използвала като комплимент. Но вече не е така. Въпреки грешките, допуснати при ценообразуването на автомобилите от А-клас в Европа и С-клас в САЩ, стойността на Даймлер на борсата е над три пъти повече от стойността на General Motors и Ford, взети заедно.

Enjoy :)

И така - Честита Нова Година на всички :) Какво е важно да си пожелаем - стандартните неща: здраве, щастие, късмет. Въпреки забързания ритъм на живот - повече време за нещата, които наистина ни доставят удоволствие...

Напоследък Facebook започва да ме дразни. Наистина има интересни приложения (доста от които са за губене на време), но тези, които те карат да спам-неш 20тина приятели, за да ти покажат за какво става въпрос, направо ме подлудяват... За тях се концентрирам върху бутона Ignore...

Ето нещо по-интересно - след като прочетох повече за играта на Доналд Тръмп "Стажантът" в NovaVizia, много се запалих и го следя редовно. Ще е голямо шоу, ако направят нещо подобно в България :)

Нямам търпение и за следващите сезони на Грозната Бети. Ето каква кампания са спретнали в Нова Зеландия, за да промотират новите серии (от огромния плик се вижда само времето на излъчване):


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->