Тази седмица слушах едно интервю със Сет Годин в подкаста на Mitch Joel - Six Pixels of Separation от 13 декември. През януари ще се състои премиерата на новата книга на Сет: Linchpin - Are you Indispensable.

В разговора с продължителност почти 43 мин Сет разказва как е бил издател на книги през 1984 г. и за период от 15 години с неговия екип издали 120 книги на всякакви теми, както и какъв опит е придобил с тази дейност. Споменава първата си авторска книга от 1999 г. Permission Marketing и че оттогава пише по една книга на година.

Сет казва, че французите дори нямат дума за предприемач. Едното определение за предприемач е човек, който изгражда бизнес, по-голям от самия него. Вторият вид предприемачи не искат да получават заплата и да им казват какво да правят, те инвестират собствените си пари. На самия Сет му е отнело много време да вложи сума, по-голяма от 1000 долара, в даден проект. Споделя защо предпочита да работи сам, а не с други инвеститори. За периода от 1984 до 1999 (15 години) той се е провалял в поне 30 значителни проекта. В следващите 5 години са били на ръба на фалита, имал е пари само за 3 месеца напред и ако не са измислели нещо, е трябвало да затворят бизнеса. В тази връзка той казва, че е много добре запознат с честите провали, и смята това за едно от най-големите си предимства. За Сет не е важно да създаде компания за 20 милиона долара, а да създаде идея, която се разпространява.

След това Сет и Мич коментират електронната книга What Matters Now, в която Мич е един от участниците. За Сет не е от толкова голямо значение да продаде повече книги или да му платят да презентира на повече места. Неговата цел е да използва момента, в който се намира, за да събере идеи, които са от значение за него, и така да ги позиционира, че те да се разпространят. Разказва за разликата между книжните и електронните книги, за това как въздейства четенето на книги на разума - например подреждането на идеите и самата им форма (заемат по една страница) в What Matters Now помагат на човек да започне да мисли какво може да приложи и промени през 2010.

По темата за писането на книги, Сет споделя, че е добър в наблюдаването на неща и провокирането на идеи и комбинира провокирането и наблюдението в достатъчно малки откъси, така че хората да искат да ги четат. Според него можеш да започнеш да правиш нещо в рамките на един ден, вече няма пречки - "the gatekeepers have left the building". И оттам - как да бъдеш най-добрия в областта, която си избрал.

Сет определя новата си книга Linchpin като лилавата крава (Purple Cow), но за хора. Според него болшинството от хората отиват на работа всеки ден и се опитват да бъдат точно като останалите, но при сегашната икономическа обстановка и за в бъдеще това ще бъде най-рискованата стратегия.

В интервюто Мич и Сет обсъждат още променящият се свят на бизнеса, начинът на мислене и на действие на големите компании като Google, работата на днешните маркетьори, настъпилата маркетингова революция, състоянието на вестниците и ненужния брой хора, работещи за тях, Уолстрийт и съдбата на публичните компании, Apple и Стийв Джобс, негативните коментари и изолирането на обратната връзка от анонимни източници и в крайна сметка - свършването на работата, наистина важната и страховита работа.

Аудиото от страна на Мич е малко кофти, но въпреки това разговорът си струва и съм сигурна, че всеки почитател на Сет ще го оцени. Чуйте го и вие през Six Pixels of Separation podcast.

Images used under Creative Commons from Wa-J and CC Chapman.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->