Имах интересни две-три седмици. След като в началото на месеца колегите от Teambuilding Adventures пуснаха нещо като newsletter и получиха в резултат 5 запитвания (от които 1 поръчкa), на мен ми беше казано: "Давай и ние да пускаме нюзлетър". "За кандидатите ли" питам аз - "Не, първо за клиентите"... На кого точно, с какво съдържание - не е ясно... Обаче написването на изцяло информационен бюлетин се оказа не толкова лесно, особено когато с него се занимава само един човек...

Имах невероятен късмет по две линии - бях се абонирала сравнително наскоро за нюзлетъра на HR.com и го използвах за модел на структурата и темплейта, а горе-долу по същото време бях прочела една страшна статия в CareerJournal (онлайн издание на Wallstreet Journal) за сравнително малка американска фирма, която направила изключително иновативна кампания за подбор на програмисти (!!!), и то не какви да е - а топ 100 според тяхното проучване. Това реши в голяма степен дилемата - и две седмици по-късно имах готов HTML темплейт и направен рисърч за статията (първо бях решила да превеждам тази от CareerJournal, но след като ми отне цели 10 дни някой от Daw Jones да ми отговори за reprint правата, реших да си я напиша сама - и без това стана по-интересна и ясна).


След безброй тестове, оптимизиране на картинките, борба с Лотуса (който беше решил, че като импортирам HTML файл в имейл трябва да зарежда всичките изображения, които се хостват на сървър, а не локално), съставяне на целевия мейлинг лист, най-накрая нюзлетърчето ми беше готово за изпращане - избрахме интересно име - The Edge - за мен лично означава да си на ръба на новите и интересни неща. Дойде и другата гениална идея - да комбинираме нюзлетъра с корпоративен блог - така тъкмо читателите ще могат да коментират темите и да стане модерна медия... Използвах Blogger - като безплатен и много лесен за работа, промених стандартния темплейт, за да пасне на нашия корпоративен дизайн, написах първите 2-3 поста и въведох почти цялото съдържание на нюзлетъра.


Поради липса на трудов ресурс идеята е да направим бюлетините дву-месечни - така щом юли сме имали един брой за клиенти, августовският ще е за кандидати, септемврийският - пак за клиенти и така ще ги редуваме. Искрено се надявам освен материала за нюзлетърите да мога да поствам и по други теми на блога, както и колегите ми също да се включат... Иначе популяризирането започна - с изпратените около 600 имейла повечето ни потенциални и настоящи клиенти знаят, че си имаме корпоративен блог и са добре дошли да споделят мнения и мисли... Същото е направил и Гай Кавазаки, когато е стартирал блога си през януари 2006г. (аз започнах моя през март същата година! :-)

Единственият имейл за отказ от получаване на бъдеща кореспонденция беше от генералния мениджър на една българска IT компания, който очевидно получава пощата на HR отдела. Заплашваше да ни съди (между другото с действащия закон в момента няма да може да постигне абсолютно нищо, а пък и нашия нюзлетър е изцяло информационен и не съдържа търговски промоции). Най-интересно беше следното изречение: "Ако имате нужда да промотирате стоките и услугите си, мисля, че би трябвало да го направите както пише в книгите - като излезнете и похарчите пари за реклама, както обикновено се прави."

Съжалявам, че ще трябва да разбия илюзиите на този мениджър... но това, дето го пише по книгите, вече не работи. И сякаш по поръчка същия ден Сет Годин завършва своя пост It's the best I've got... с думите

"The art of marketing is not finding more money to do more marketing. It's figuring out how to tell a story that spreads with the resources you've got." - ще се въздържа от по-нататъшен коментар на случката...

И така - малко статистика за новото начинание в областта на интернет маркетинга:

  • 600 изпратени имейла
  • 42 неполучени съобщения
  • 1 отписал се
  • 120 уникални посетители
  • 420 уникални разглеждания
  • 80 души са прочели статията на месеца
  • 15 души са попълнили анкетата
  • 54% bounce rate
  • 2 коментара на постовете

Запитвания за подбор - още е рано да се каже, все пак не всеки ден търсите да наемете персонал :-)

2 comments:

seo каза...

Magz,
* 50 000 изпратени мейла
* 10 отписали се
* 1 докладвал ни
* 3% click-through
* 29% bounce rate

Малки статистики от една моя кампания, в която се пита: Кой им позволи на тези 10-тина отписали се да го правят :) Следващият път ще има наказание за назидание :)

Успех при следващите кампании, и ако не те е страх, че "опашати" линкове в нюзлетъра могат да вдигнат на крак рехавата анти спам защита на българските компании, можеш да погледнеш хей-това:

http://www.google.com/support/analytics/bin/answer.py?answer=27255

Unknown каза...

Здравейте!

Още съм новак в тези неща - съвсем скоро ми хрумна идеята, че мога да изпращам нюзлетър от сайта си, а освен това също го предвиждам крайно полезен като инфо.

Планирам нюзлетъра да се изпраща не на контактите, които имаме, а на хора, които го пожелаят (то ест, сами да си въведат мейла за да получават редовно определен тип информация, публикувана при нас.) Като период - нюзлетърите ще се разпращат не повече от 1-2 пъти в седмицата.

Бихте ли ми отговорили обаче... дали няма по този начин да ни се отбележи домейна като спамер, а нюзлетърите да се получават като спам? Ако някой знае нещо по въпроса...

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->