На 13 март авторът на "Шифърът на Леонардо" прекрати самоналоженото си мълчание, като застана на свидетелската скамейка в съда в Лондон. Най-богатият писател е обвинен в кражба на сюжета на романа си, от който са продадени 40 млн. броя.

40-годишният Дан Браун отхвърли исковете на авторите на "Светата кръв и свещеният граал" като абсурдни. В изявление до съда от 69 страници писателят е описал как е постигнал успех след две десетилетия на творчески усилия. Браун бил повлиян от произведенията на Стайнбек, Достоевски и Шекспир, докато не попаднал на трилър през 1993г. и решил да напише един.

Той разказал как израснал без телевизия в семейство, обсебено от пъзели. На Коледа вместо подаръци под елхата намирал карта за съкровище и ключове, които следвал от стая в стая, докато накрая намери подаръците скрити някъде другаде в къщата.

По време на разпита Браун казал в съда, че по-голямата част от проучването за "Шифърът на Леонардо" било направено от жена му, която изчела редица книги за рицарите тамплиери, Светия граал и Мария Магдалена. Но настоял, че нито жена му, нито той са чели "Светата кръв и свещеният граал" (публикувана през 1982г. от самия издател на Браун Рандъм Хаус), допреди последния етап на писането на "Шифърът на Леонардо".

Той казал: "Идеалната тема за дискусия не е само вярна или грешна, добра или лоша. За мен задължителните теми включват шифри, пъзели и преследване на съкровища, тайни организации и академични лекции по озадачаващи въпроси."

Делото продължава.

(Оригиналът на статията можете да прочетете в The Independent.)

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->