В последния си блог пост от вчера Drew McLellan напомни за една билборд кампания отпреди 20 години, която беше "документирал" преди около година. Накратко, през 1989 г. ирландска кръчма от Бъфало - Garcia's, заплашена от новоотварящите ресторанти в района, се обърнала към рекламната агенция Crowley Webb. Имали само 20,000 долара бюджет и така била измислена кампанията "Уилям и Ангелът", впоследствие спечелила награда Obie и публикации в New York Times и USA Today.

Рекламната агенция поставяла различен билборд всеки понеделник в продължение на 9 седмици на едно и също място, създавайки перфектната любовна история, в която бил въвлечен целия град. Ето я и нея:


Освен билборда, към кампанията били включени по две радио реклами на седмица, лични обяви в местния вестник, раздаване на флаери, в които се издирвал Ангела, както и самолетен банер по време на бейзболен мач със съобщение от Уилям.

След предпоследния билборд, в който Ангелът се съгласила на среща, цялото заведение било пълно с хора, които чакали да видят какво ще стане. И наистина, една красива жена в червено се появила, Уилям също, намерили се, пили шампанско, танцували на "Lady in Red" и отпрашили с лимузина. Народът съответно полудял, а на следващия понеделник бил поставен и последния билборд.

Естествено в крайна сметка важен е резултатът. За Garcia's Irish Pub освен публикациите в медиите и невероятния word-of-mouth, продажбите се увеличили дори след отварянето на новия ресторант. Собствениците на заведението от своя страна са постъпили доста куражлийски, като са се съгласили на такава нестандартна кампания и за такъв период от време. Интересно дали при сегашния забързан и пълен със стрес начин на живот тази история ще има същия успех :)

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->