Действието се развива през 1969 година, когато двама приятели - Джон Рендъл и Ейс Бърг, си купуват... лъв. Още тогава "бебето" е тежало 16 кг. Отглеждат го в дома си в Лондон. След една година обаче лъвът Christian вече е 85 кг. и става ясно, че не могат да го задържат. Въпреки, че е роден в зоологическа градина, Рендъл и Бърг го изпращат в Африка и го пускат на свобода. През 1974 г. те решават да го посетят за последен път, но им казват, че едва ли ще го открият - никой не го бил виждал от 9 месеца. Те все пак отишли в Кения. В деня на пристигането, Christian се появил близо до лагера на специалиста, който го рехабилитирал. Някакси той знаел и чакал, докато екс-стопаните му пристигнали. Ето какво станало:



Почти 8 милиона гледания в YouTube за 3 месеца и 4000 коментара... Супер история за старт на седмицата!

Чрез Дейвид Армано и Twitter, оригиналният пост е на Kim Komando.

Чрез Marketing & Strategy Innovation Blog попаднах на интересна 55-минутна презентация на професор Майкъл Уеш от Канзаския университет на тема дигиталната етнография и YouTube. Не се притеснявайте, че ще умрете от скука - почти липсва Power Point, около 40 минути са формирани от кратки видео клипове и части от такива и е интересно. Презентацията се фокусира върху антропологията, поведението и новата култура, която YouTube създава.

Ето и някои интересни факти:

Ако обединим 60-годишната история на ABC, CBS и NBC (трите най-големи телевизионни мрежи в САЩ), ще се получи излъчване на програми за 1.5 милиона часа. YouTube е излъчил повече само за последните 6 месеца. И 88% от съдържанието в YouTube е ново и оригинално.

Професорът проследява историята на епидемията Numa Numa в YouTube, както и на неговия видео клип - Web 2.0 - The Machine is Us/ing Us. Съвсем скоро след като качил клипчето в интернет, то се появило в digg, del.icio.us, множество блогове, изпреварило рекламите от Superbowl в класациите, вече гледано над 6 милиона пъти, над 14 000 пъти споменато в блогове според Technorati, отразено в новините и списание Wired, преведено на 12 езика в рамките на няколко месеца...

Media is not content.
Media are not just tools of communication.
Media mediate human relations.
When media change human relationships change.

Заедно с група от 10 студенти в университета професорът гледа видео клипове, събира данните и ги анализира, участва и изучава културата на youtube. Презентацията съдържа общи демографски характеристики, какви типове клипове се публикуват обикновено, ремиксите, които се правят. А лесните за използване и достъпни видео програми за редактиране на видео клипове превръщат общуването в YouTube в истински феномен.



Ето и блога на професор Майкъл Уеш.


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->