Отдавна исках да прочета тази книга. И ето че малко преди Нова година бяхме отишли до мола да се видим с Деси. Хапнахме в Happy и после влезнахме в голямата книжарница на третия етаж. Там видях издание на "Холивуд пере най-добре" от 2004 година на издателство Панорама БГ (оригиналът е издаден на френски през 1982 г). Авторът е Жак Сегела (Jacques Séguéla) - известен рекламист и един от създателите на известната рекламна агенция RSCG, която впоследствие става Euro RSCG и е петата по големина според Advertising Age.

В книгата Жак Сегела разказва за системата на кинозведите и за нейното приложение в рекламата и брандинга, за работата му по президентската кампания на Франсоа Митеран от 1981 година и с компаниите Manpower, Улит, Ситроен, Дайнърс Клъб и много други, за успехите и провалите на агенцията, интересни факти за Кока-Кола, Марлборо, Хатауей, Л'Ореал, Мишлен... Всичко е написано увлекателно и интересно.

Сегела разкрива и седемте добродетели на марката (вярност към самия себе си, търпеливост, упорство, перфекционизъм, неконформизъм, авантюризъм и вечност) и седемте добродетели на рекламиста (да бъде рекламист, да бъде отговорен, да бъде себеотдаден, да проявява взискателност, да бъде наивен, да бъде пламенен и да бъде обичан).

Ако някой я е чел, ще се радвам да чуя мнение :)

Така е озаглавена новата статия на Ал Рийс, публикувана в Ad Age. Според него атаката по фланговете е военна маневра, която търговските марки трябва постоянно да имат предвид.

Цялата статия е case study на развитието на марката Mercedes-Benz в Щатите и как след въвеждането на автомобилите на пазара с прeмиум цена, тя постепенно успява да победи Cadillac на General Motors. Преди марката Кадилак е имала значение на най-добрия в категорията си и често фразата "Кадилакът на ... (климатиците примерно)" се е използвала като комплимент. Но вече не е така. Въпреки грешките, допуснати при ценообразуването на автомобилите от А-клас в Европа и С-клас в САЩ, стойността на Даймлер на борсата е над три пъти повече от стойността на General Motors и Ford, взети заедно.

Enjoy :)

И така - Честита Нова Година на всички :) Какво е важно да си пожелаем - стандартните неща: здраве, щастие, късмет. Въпреки забързания ритъм на живот - повече време за нещата, които наистина ни доставят удоволствие...

Напоследък Facebook започва да ме дразни. Наистина има интересни приложения (доста от които са за губене на време), но тези, които те карат да спам-неш 20тина приятели, за да ти покажат за какво става въпрос, направо ме подлудяват... За тях се концентрирам върху бутона Ignore...

Ето нещо по-интересно - след като прочетох повече за играта на Доналд Тръмп "Стажантът" в NovaVizia, много се запалих и го следя редовно. Ще е голямо шоу, ако направят нещо подобно в България :)

Нямам търпение и за следващите сезони на Грозната Бети. Ето каква кампания са спретнали в Нова Зеландия, за да промотират новите серии (от огромния плик се вижда само времето на излъчване):


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->