Пътят от Барселона до Марсилия си е доста. Марсилия е втория по големина град във Франция и най-голямото им пристанище. Програмата ни там предвиждаше кратък престой на хълма с базиликата Нотр-Дам-де-ла-Гард. Самата тя е доста внушителна, построена е през 1218г. и се вижда от всяко място в Марсилия. Гигантската статуя на върха тежи почти 10 тона и представлява Светата дева със своя Син, който благославя града и неговото пристанище. Открива се страхотна гледка към Марсилия и остров Ив от романа “Граф Монте Кристо”.

След почивката потеглихме към Италия и Сан Ремо – пътувахме доста и останахме около 40 минути в града, разходихме се по главната улица с казиното и зала Аристон, в която се провежда конкурса за популярна песен Сан Ремо. Веднага се забелязва разликата между Испания и Италия, когато гледаш витрините на магазините – дрехи, обувки, аксесоари, аранжировка, всичко – неслучайно Милано е един от световните центрове на модата.

Пристигнахме чак към 10-11 вечерта в селището Диано Марина на Лигурската Ривиера, където спахме в хотел Астра (3 звезди). На следващата сутрин (29-ти септември) тръгнахме към Генуа – едно от най-големите пристанища на Средиземно море. Беше много слънчев ден и в Генуа беше страшно хубаво. Автобусът ни остави на гарата – оттам минахме по една от главните улици на града и стигнахме на площад Ферари. След това имахме свободно време. Поразходихме се и се върнахме на пристанището при каравелата и техния Аквариум.

След това продължихме към Лидо ди Йезоло и нашия хотел Модерно (3 звезди). Пристигнахме към 8 вечерта, оставихме си багажа и се разхождахме по огромната главна улица, на която 90% от магазините все още работеха. Купихме някои сувенири и седнахме в една пицария да опитаме италианските пици. На сутринта успяхме да минем през плажа набързо – плажната ивица беше много широка и дълга, а самият пясък беше ситен като брашно.

Пристигнахме на Пунта Сабиони, откъдето се качихме на едно корабче, което изненадващо събра 100 човека – всички от двата автобуса. Първата ни спирка беше остров Бурано (от 117 острова там), известен с шарените си къщи и изделията от дантела. Имаше сватба, хората чакаха булката, бяха украсили острова с панделки. За италианците екскурзоводката ни разказа, че е характерно това да празнуват сватби и раждане на бебе. А не като при нас – на всяко дърво и стълб да има разлепени некролози... След свободното време, което имахме на остров Бурано, за да се купим сувенири, продължихме към остров Мурано. Там посетихме стъкларска фабрика и ни направиха демонстрация – изработване на ваза и конче – особено последното стана за около 1 минута :) после се качихме в магазина на фабриката, където за съжаления не можеше да се снима. Един полюлей струваше към 20,000 евро :)

Пътуването с корабчето продължи към Венеция. Там имаше страшно много хора – 99% туристи. Минахме покрай площада и базиликата Сан Марко (която е невероятна), Двореца на Дожите и Моста на въздишките, после продължихме към моста Риалто – оттам ни пуснаха да се разхождаме сами – минахме по пазара, неясно как намерихме най-скъпата улица и тръгнахме по нея. Хапнахме джелато :) и за малко един гондолиер да ни качи за половин цена (което от 80 евро за 4 човека си е цяло постижение). Беше много приятно – отново слънчево, изобщо не миришеше на канал (за разлика от остров Бурано например), но това е може би защото се движехме основно по главните широки улици.

След като се върнахме с корабчето до Пунта Сабиони, се качихме на автобуса и се придвижихме до един огромен хипермаркет близо до Венеция. Там имахме 2 часа време да похарчим парите, които ни бяха останали, след което продължихме за България по обратния път. Спахме през почти цялото време. Автобусът правеше по-малко и по-кратки почивки и успяхме да преизпълним норматива – бяхме в София към 3 часа следобед, вместо след 5. Следващите три дни свалях, качвах и наименовах около 1,200 снимки, които можете да видите на този сайт, създаден специално като фотоалбум от това пътуване. Приятно разглеждане! Пожелавам ви и вие да отидете там :)

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->