Последната идея за популяризиране на популярната игра за социални мрежи Mafia Wars на американската компания Zynga се оказва не особено сполучлива. Използвайки една от идеите на партизанския маркетинг - разпространението на фалшиви банкноти, от Zynga отиват по-далеч и залепят хартиените пари по тротоарите на пет места в Сан Франциско. Банкнотите са от по 25 000 долара и са свързани с теглене на голяма томбола за същата сума и стартиране на нова част от играта за Лас Вегас.


Общината на Сан Франциско обаче трябва да ангажира специална машина за почистване с пара, за да изчисти банкнотите, която излиза доста скъпо - всяка лепенка се маха за 45 минути при разход от 65 долара на час. Имало също и множество оплаквания от жителите на района и проявата е обявена за вандализъм. Рекламната агенция на Zynga за тази кампания - Davis Ellen Advertising Group, поела пълна отговорност и вече работи заедно с общината за решаване на проблема, като е ясно, че няма да се разминат само с почистване, а вероятно ще има и допълнителна парична санкция.

При партизанския маркетинг винаги съществува риск от възникване на проблеми и оплаквания, като например скандалът с LED знаците за популяризиране на телевизионното предаване Aqua Teen Hunger Force, които бяха помислени за бомби в Бостън преди три години. Някои от тях може би се считат за успех въпреки всичко, заради предизвикания шум и обсъждания в медиите - много повече от провеждането на тиха и кротка традиционна кампания.

Тези дни намерих време да изгледам едно интервю/разговор на Alison van Diggelen с Гай Кавазаки, проведено в UCSC. В рамките на час и 6 минути те говорят за предприемачеството, страстта, успеха и много други неща.

Гай започва разказа си с това как за първи път е видял Macintosh. Другите две най-значими събития в живота му били срещата с жена му и играенето на хокей за първи път. След това продължава с обяснение какво е да си евангелист на Macintosh. Когато първоначално кандидатствал в компанията, му предложили позиция, при която той трябвало да се занимава с училищата, които започват да използват компютъра на Apple. Взаимно не се харесали и след 6 месеца се появил отново за място в софтуерния отдел - трябвало да евангелизира Macintosh сред програмистите и съответно да ги предизвика да пишат софтуер за него. Нямал никакви знания за тази материя - със завършена психология в Станфърд и прекъснато обучение в училище по право, Гай работил известно време в Хонолулу и след това едновременно учил MBA в UCLA и работел в бижутерския бизнес.

С неподправен хумор казва, че ако направиш едно нещо като хората (да си евангелист на продукт на Apple в случая), можеш да живееш от ползите десетилетия напред. А какво точно е направил както трябва? Според Гай отправната точка на евангелизма е да имаш страхотен продукт. От голямо значение е здравата работа и редактирането - така че дори при лошо стечение на обстоятелствата да получим приемлива възвръщаемост на инвестираните усилия и време. Тук споменава и новата книга, която пише в момента - Enchantment, която предстои да излезне през март 2011 с премиера на SXSW. Гай я описва като комбинация на "Как да печелим приятели и да влияем на другите" на Дейл Карнеги и "Влияние" на Робърт Чиалдини. Особено е впечатлен от стойността на бестселъра на Карнеги, който хората продължават да четат и да използват и 70 години по-късно.

Гай още разказва колко е важно наличието на инженерно училище в Силициевата долина, какво е провалът, какво е значението компанията ти да има същност, да има ДНК. Според Гай Стийв Джобс е невероятна личност и има огромен принос за успеха и развитието на Apple.

В останалата част от разговора той обяснява ролята на социалните медии и в частност Twitter в днешния маркетинг, как да го използваме резултатно, защо според него най-важен е броят последователи, които имаме, и как да ги привлечем. Също споделя какъв е успешния предприемач и защо сега е най-евтино да започнем собствен бизнес.

Винаги е интересно и приятно да чуеш някои като Гай Кавазаки да говори по тези теми. Приятно гледане!

През пролетта на 2009 година Kia пуснаха новия си модел Soul. Освен популярните реклами със заигравката от името на бранда и хамстерите, компанията целяла да привлече потребителите към сайта на Kia Soul за повече информация и като следваща стъпка директно към дистрибуторите за покупка.

Онлайн сайтът Adult Swim на Turner Broadcasting разработил промоционална кампания в две фази, обхващаща множество платформи – телевизионна реклама, онлайн реклама, игра-томбола, социални медии и PR. Идеята, че потребителите могат да персонализират автомобила според собствения си вкус, била илюстрирана чрез съвместната работа с художника на графити от Атланта Hense. Можете да видите неговото творение тук:


Кампанията генерирала над 53 000 посещения за две седмици, 85 500 души се включили в томболата и 9 200 потребители се абонирали за повече информация за Kia Soul. Кампанията също спечели награда за Best Creative на Promo Pro Awards.

Поредната книга, за която ще разкажа тук, е преработеното издание от 2009 година на Word of Mouth Marketing: How Smart Companies Get People Talking на Andy Sernovitz. Освен 18-годишния си опит в маркетинга, той преподава маркетинг от уста на уста и ръководи GasPedal – компанията, която организира страхотните конференции Word of Mouth Supergenius и Blogwell, за които пиша много често. Анди също така основава Асоциацията за маркетинг от уста на уста и пише нюзлетър по темата и блога си Damn, I Wish I'd Thought of That.

С предговор от Сет Годин и послеслов от Гай Кавазаки, книгата Маркетинг от уста на уста започва с дефиниция на това понятие – да дадеш причина на хората да говорят за твоите продукти/услуги/идеи и да улесниш осъществяването на тези разговори. Първата част от книгата е посветена на концепцията за WOM маркетинга, а втората е с практическа насоченост, съвети и примери за успешни реализации. Според Анди маркетингът от уста на уста е подходящ за всеки тип компания – от собственика на ресторант или фризьорски салон до големите мултинационални корпорации.

На сайта на книгата ще откриете безплатно някои от съветите на автора, като Четирите правила за маркетинг от уста на уста или Трите причини, поради които хората говорят за вас. Там са също и Петте Т-та:
  • Talkers (говорители) – открийте хората, които ще говорят за вас (това обикновено не са големите ни клиенти);
  • Topics (теми) – дайте им причина да говорят;
  • Tools (инструменти) – помогнете на съобщението да се разпространи;
  • Taking Part (участвайте) – включете се в разговора;
  • Tracking (проследяване) – измервайте и анализирайте какво говорят потребителите ви.

Вижте и самия Анди и неговата презентация от декември миналата година на тема Как да създадем своя план за маркетинг от уста на уста:


В презентацията си Анди обръща внимание на вътрешната организация на фирмата и кой трябва да е отговорен за дейностите по маркетинга от уста на уста – като това най-често е PR и маркетинг отделът, който поради непрекъснатия 24/7 поток от информация е добре да бъде подпомогнат от хората, които се занимават с обслужване на клиентите. Добре е да са уточнени отговорностите вътре в компанията и преди да се ангажира външен изпълнител като рекламна или консултантска агенция. Основният му съвет е да се опитват много и различни неща с минимален бюджет, да се наблюдава кое ще даде добри резултати и да се повтори в по-голям мащаб.


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->