След кратка пауза продължавам с интересните презентации от конференцията Word of Mouth Supergenius. Този път лектор е Jake McKee от Ant's Eye View и бивш служител на LEGO, започнал да работи там през 2000 година като член на новосформиран екип за комуникация с клиентите. Проблемът бил, че в LEGO не знаели кои всъщност са техните клиенти.

Компанията осъществявала най-много продажби за коледните празници и обикновено питала големите си дистрибутори като Walmart, Target и Toys R Us какви продукти да подготви за този период. Въпреки огромното количество информация, с която Walmart разполагат за купувачите на всеки един от продуктите, които продават, те очаквали LEGO също да познават желанията на клиентите си.

LEGO обаче не само не говорели с клиентите си, но и не приемали от тях идеи за нови продукти. Когато работиш за компания която продава детски играчки и 95 или 98% от продажбите идват от 7 до 12-годишни момчета, е много трудно да видиш друг пазарен сегмент, към който да се насочиш. Тогава Джейк открил онлайн форум с възрастни фенове на LEGO, за които сглобяването на различни теми се било превърнало в хоби и дори имали близо 50 000 собствени "магазини" за различни елементи - излишъци за някои и липсващи на други. И това били само 5% от пазара на LEGO.

Постепенно Джейк и колегите му разработили програма за евангелисти на компанията и ги водели в централата в Дания, показвали им базата си и им предоставяли 50% отстъпка при пазаруване във фирмения магазин, където покупките стигали суми от 2000 долара. Сравнявайки различните групи потребители - средно едно момче харчело по 10 долара на година за играчки LEGO, като по-ангажираните достигали до 20 долара на година. Възрастните фенове достигали средна годишна стойност на покупките 1000 долара.



Постепенно продуктите се обединяват около идеята, че LEGO е творчески инструмент, и нещата започват да се променят - появяват се сетове от 5000 елемента с цена 500 долара, софтуер, с който да създадете собствен комплект и той да ви бъде доставен за няколко седмици, играта LEGO Universe, а компанията става все по-печеливша.

В презентацията си Джейк споделя още как е осъществявал контакти с възрастните потребители и кои са проблемите, с които се е сблъсквал, дори от страна на собствените му колеги. Вижте я тук (30 мин.):


Images used under CC thanks to Fanboy30 & Dunechaser.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->