Преди време от Inbound Marketing University съобщиха, че отменят фиксираните периоди, в които можете да се явите на теста за Inbound Marketing Certified Professional. От края на март изпитът (50 въпроса за 50 минути) е достъпен по всяко време и резултатите се получават до два дни.

Точно преди първия изпит преди около година бях писала за IMU, но да припомня, че това е безплатна програма за обучение по маркетинг, която се организира от маркетинговата компания Hubspot и се състои от 16 едночасови онлайн урока. Над 1300 души са преминали успешно теста и ето какво казват самите участници за програмата:



16-те урока са презентирани наистина от най-добрите в областта на интернет маркетинга: Chris Brogan, David Meerman Scott, Rand Fishkin от SEOmoz, Mack Collier и Ann Handley от Marketing Profs, Todd Defren от SHIFT, Avinash Kaushik, Mitch Joel, ,Gary Vaynerchuk, Lee Odden и други.

Inbound Marketing University Certification Program

Всеки от уроците съдържа множество съвети и тактики, които можете да започнете да използвате веднага. Имайки предвид и ограниченото традиционно преподаване на маркетинг във висшите учебни заведения, IMU ви дава възможност да се запознаете безплатно (в замяна на няколко часа от времето ви) с тенденциите в интернет маркетинга и социалните медии. В курса се разглеждат теми като как ефективно да пишем блог, какво е важно при оптимизацията за търсачки, как да изградим общност, как да използваме Twitter, Facebook и LinkedIn за бизнес цели, как да правим успешен вирусен и имейл маркетинг и много други.

Последната идея на Hubspot е да предложат професионално изготвените презентации (във видео и слайд формати) на преминалите изпита, които да ги използват за обучение на други предприемачи, колеги, маркетолози, студенти.

Ако още не сте гледали презентациите, надявам се да откриете в тях идеи, които ще са ви полезни :)

Не мислех да пиша толкова начесто за презентациите от конференцията Word of Mouth Supergenius, но Рамон е просто невероятен... Заразителен, вдъхновяващ, пълен с енергия, идеи и страст - едни от най-полезно прекараните ми 30 минути напоследък.

Рамон Де Леон е собственик на щест пицарии от фрайнчайз веригата на Domino's в Чикаго и ако досега не сте чували за него или не сте гледали видеото му - отговор на оплакване на клиентка с объркана поръчка, сте изпуснали страхотно case study. Убедете се сами:

Докато съм на вълна уиски, нека да видим как друг производител отвъд океана превръща клиентите си в ревностни почитатели. Maker's Mark е ръчно произведено бърбън уиски, което се продава в специфични четвъртити бутилки, запечатани с восък. Дистилационната фабрика се намира близо до Лорето, щата Кентъки, където организират ежегодна скромна сбирка, като миналата година дошли 4300 от най-запалените фенове на марката от 48 щата на собствени разноски.

Интересното при Maker's Mark е тяхната програма за посланици, която съществува от 2000 година. Те поставят имената на своите клиенти на буретата с бърбън и по време на 6-годишния период на узряване на напитката информират "собствениците" какво се случва с тяхното буре. За тази комуникация използват обикновени месечни нюзлетъри, написани само с текст, без излишен флаш и куп картинки. В края на периода членовете на програмата имат право да купят бутилка от "собственото" си уиски.

В началото бъдещите посланици получават така нареченият "welcome kit" и се информират какво се очаква от тях. На следващ етап от Maker's Mark им изпращат интересни факти, които лесно да споделят с приятелите си - например какви съставки ще се използват в тяхното буре с бърбън. 9 месеца по-късно името на посланика се поставя на бурето и той получава собствени бизнес картички и достъп до специален сайт за членове на програмата. Там може да види снимка на бурето си и останалите 29 души, с които си поделя бурето (всяко буре се надписва с 30 имена).


От Maker's Mark обръщат особено внимание на презентационните обиколки на фабриката. Също така карат членовете на програмата да се чувстват като вътрешни за компанията хора, които първи научават специалните промоции и новини.

Ето какво разказва Тод Спенсър от рекламната агенция Doe-Anderson, които работят с Maker's Mark от 38 години, за десетте принципа на програмата за посланици по време на конференцията Word of Mouth Supergenius в Чикаго:


На неговата презентация присъстват и Бил Самюелс (президент и CEO) и Бриджит Гаспър от Maker's Mark, които взимат участие и отговарят на въпроси в края на 26-минутната презентация.

Image source: drp & jshyun @ Flickr.

Все по-често се убеждаваме колко е важно един бранд да има завладяваща история, която да разкаже на потребителите си и да им покаже своята индивидуалност и автентичност. Когато става въпрос за уиски с над 150-годишна история, изпълнена с приключения, тази задача изглежда лесна :)

Canadian Club е канадска марка уиски, позната и като C. C., която се произвежда от 1858 година. Canadian Club е създаден от Hiram Walker като престижна марка отлежал ликьор, а един от най-големите клиенти на дестилационната фабрика по време на Сухия режим бил самият Ал Капоне. В момента Canadian Club е част от портфолиото на Jim Beam.

За първи път през 1967 година от Hiram Walker & Sons пускат рекламната кампания "Hide A Case", с която приканват любители на марката да търсят сандъци с уиски Canadian Club, скрити на екзотични места в цял свят. За упътване служели умело скрити в печатните реклами улики, които участниците трябвало да разгадаят. Първата кампания завършила през 1971 г. и сандъци били открити в планината Килиманджаро в Танзания, при водопада Анхел (Ангелския водопад) във Венецуела, из Швейцарските Алпи и т.н. Втората част на кампанията продължила от 1975 до 1991 година, като този път местата били по-лесни като националния парк Долината на смъртта в Калифорния, Големият бариерен риф и покрива на небостъргач в Ню Йорк.

Тази година кампанията стартира за трети път и включва онлайн игри, видео конкурс и търсене на съкровището "на живо". От първоначално скритите 22 сандъка, 16 са намерени и сега се търси един от 6 - на места като Северния полюс, територията на река Юкон, острова на Робинзон Крузо, Спокойното езеро (Lake Placid), място в Африка, където д-р Дейвид Ливингстън срещнал сър Хенри Мортън Стенли, Лох Нес.


Въпреки че играта е само за жители на Щатите и Канада, идеята е интересна и реално това е една от най-продължителните кампании в историята на производството на спиртни напитки. Желаещите да участват трябва да са съответно над 21- и 19-годишна възраст и могат да се регистрират, за да бъдат избрани за едно от осемте места в експедицията.

От 17 май в продължение на 6 седмици участниците ще трябва да преминат изпитания, в които да използват изобретателността, интелекта и пъргавината си, за да спечелят точки и да преминат първи кръг. Успелите да се доберат до втори кръг ще трябва да направят видео, в което да обяснят защо точно те трябва да бъдат избрани за експедицията. След това измежду 30-те най-добри клипа чрез комбинация от подбрано жури и онлайн гласуване ще бъдат селектирани четирима канадци и четирима американци. През април 2011 г. тези осем състезатели ще се отправят в неизвестна посока и ще се борят помежду си в опит да открият един от скритите сандъци Canadian Club, а победителят ще получи награда от 100 000 долара.



Видяно в Promo Magazine.

Поредната публикувана презентация от декемврийското издание на конференцията Word of Mouth Supergenius ни среща с Jason Falls, популярен консултант и блогър, човекът зад Social Media Explorer. В рамките на 30-минутна презентация, озаглавена How to Create and Promote Your Blog, Джейсън споделя своите съвети как успешно да промотираме своя личен или фирмен блог, независимо от продукта или услугата, която предлагаме. Лекцията се движи по идеите в книгата на Анди Серновиц Word of Mouth Marketing (която скоро ще дочета и ще разгледам тук):


Джейсън разказва как да привлечем вниманието на хората от нашата таргет група, как да ги ангажираме, да спечелим доверието и уважението на читателите си. Интересен беше и моментът, когато разказва за решението си да отговаря на всеки един коментар в блога си, въпреки големия ресурс на време. Коментирала съм негов пост и наистина той ми написа индивидуален отговор - получи се едно "виртуално ръкостискане": от негова страна да ми благодари за отделеното време да коментирам в неговия блог, а от моя страна да запомня личното отношение.

Ако се интересувате как да привлечете повече читатели и да популяризирате своя блог чрез маркетинг от уста на уста, презентацията на Джейсън ще ви бъде от полза и може да извлечете някоя добра идея.


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->