FreshBooks е софтуер за онлайн фактури и счетоводство на канадската компания 2ndSite Inc., предназначен основно за фрилансъри, малки фирми и консултанти. Повече за маркетинговите идеи на бранда прочетох в обновената версия на книгата на Анди Серновиц Word of Mouth Marketing. В нея той разказва за Saul Colt, който заема интересната позиция "Head of Magic" във FreshBooks. Имайки предвид таргета на компанията, неговата цел била всеки дизайнер в света да пробва FreshBooks. Така започнала и реализацията на различни идеи за маркетинг от уста на уста.

През 2008 г. FreshBooks участвали на конференцията Future of Web Apps в Маями и след това трябвало да се придвижат до Остин за South by Southwest. Вместо да използват самолет, те наели каравана, за да се срещнат с колкото може повече потребители на софтуера, като ги канели на закуска, обяд или вечеря. Всеки ден били в различен град и описали на отделен блог RoadBurn приключението. В рамките на 10 дни тримата колеги се срещнали с 1500 клиента.




От екипа имали и други идеи за промотиране на FreshBooks по време на South by Southwest. По време на цялата седмица активно действал така наречения "street team" - хора, облечени в брандирани фирмени тениски, които държали отворени вратите на конферентния център. От Nike им изработили уникални маратонки в цветовете и логото на FreshBooks.

Освен с панелите, презентациите и многото посетители, South by Southwest е специална и заради многобройните партита всяка нощ. Затова от FreshBooks подготвили "hangover kit" - брандирани чантички с животоспасяващи (и спомагащи изтрезняването) продукти, които закачили тайно на дръжките на вратите на хотелските стаи. На караваната пък намерили още едно приложение - да превозва купонясващите от едно парти на друго в града. Една от сутрините организирали закуска на паркинга и нахранили с палачинки няколко стотин от присъстващите на SXSW (тази година пък са раздавали бекон на скара :-).

За участието си в друга конференция - HOW Design Conference, от FreshBooks платили за изложбено пространство, но без щанд. Вместо това наели художник, който да изрисува преградните стени - както можете да видите със забележителен резултат. По време на трите дни от събитието, посетителите се връщали отново и отново при FreshBooks да видят докъде е стигнал с работата художникът.



При всяко пътуване на служител на компанията, той организира вечеря от поредицата FreshBooks Supper Club, на която обикновено присъстват около 20-30 клиенти и местни блогъри. Клиентите са шокирани, когато им се обадят от компанията да ги поканят на вечеря и да им благодарят, особено когато използват безплатната версия на програмата.

Главният блог на компанията е Fresh Thinking, където се публикуват новините около компанията и продукта, мнения за бизнеса и предприемачеството, маркетингови активности. Освен това имат блог на разработчиците с по-техническа информация и тематични блогове като RoadBurn и Brand Murder, създаден за тяхното ребрандиране (но неактивен в момента, историята може да се проследи на индивидуалния Twitter акаунт). Можем да ги открием и в Twitter или да разгледаме архива на електронния им нюзлетър.

В крайна сметка си остава въпросът - какъв е резултатът от всички тези мероприятия? След започване на кампанията клиентите на фирмата се увеличили със 70% или общо 425 000 клиента, което си е страхотно постижение. Та кой казва, че счетоводството било скучно :))

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->