Все повече компании експериментират с участие в социалните медии и едно от предизвикателствата пред тях е постигането на баланс между правомощията и отговорностите на служителите, които представляват компанията и самите себе си.

Затова фирмите на различни етапи (в самото начало или в някакъв момент от присъствието си в социалните мрежи) създават така наречените Social Media Policies. Тези политики представляват разяснения в кои случаи служителите представляват компанията и отговорността, която носят за действията си онлайн. Те съдържат още правила за създаването и управлението на съдържание (дори коригирането на погрешни данни), коментирането на блогове, запазване на конфиденциалността и поверителната информация, как да се реагира при отговор на негативни изказвания, комуникация с журналисти и т.н.

С промените в интернет самите правила и политики постоянно еволюират. Ето два източника на действащи политики, примери и темплейти на някои от най-големите компании в света:


Можете да хвърлите и едно око на безплатния pdf, който Крис от Social Media Governance е създал на базата на 46 анализирани документа - Social Media Policy Analysis: Lessons and Best Practices. В анализа са изброени добрите практики - например препоръчва да се създадат две политики: една за всички служители и тяхната лична употреба на социалните медии и една с оперативни правила за служителите, които присъстват в социалните медии като част от работата си. Обърнато е внимание дали има специални правила за отделни социални мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn, как стои въпросът с използването на търговските марки на компанията, има ли линкове към други фирмени документи и контакти на служители, които могат да помогнат в дадена ситуация и да вземат решения.

За десерт: кратко видео интервю с гледната точка на Jeremiah Owyang от Altimeter Group:



А вашата фирма има ли си политика за социалните медии?

Image by bill barber

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->