В SlideShare попаднах на много хубава презентация (и като съдържание, и като дизайн), озаглавена Blogging & Managing Your Personal Brand от Corinne Weisgerber (@corinnew). Тя е асистент професор по комуникации в Университета St. Edward в Остин, Тексас. Презентацията е от преди една година и съдържа 6 основни правила за блогване, какво прави един блог добър, как да коментираме други блогове, как да привличаме коментари в своя блог.



Презентацията е създадена в помощ на студентите от класа на Корийн, както и останалите в профила й: Twitter for Public Relations, Social Media in the Classroom, Role of Social Media during the Mumbai Attacks, Using Twitter to Connect with Audiences, New Release Optimization и други.

Нейният предмет в университета се казва Internet and Social Media for Public Relations. Студентите изучават новите технологии на социалните медии и тяхното приложение в днешния ПР - социални медии и Web 2.0, блогове, уикита, подкасти, RSS feed-ове, вирусни видео клипове, social media news releases и т.н. Тези теми се разглеждат не само от теоретична гледна точка, но и от практическа - студентите трябва сами да направят и поддържат уеб сайт, блог за ПР и подкаст като част от комуникационна кампания.

Оценката се формира от няколко елемента: собствени блог постове (20%), коментари на други блогове (15%), подкаст проект (10%), уеб видео проект (10%), участие (5%), три изпита - първият носи 10%, а следващите два - по 15%. Изискванията за всеки един от елементите са посочени в описанието на курса: по 2 блог поста и коментара на седмица, отговарящи на предварително уточнени изисквания, определна продължителност на подкаста и видео клипа, както и добро техническо изпълнение откъм запис и редактиране.

На блога си Social Media for PR Class Корийн има линкове към блоговете на студентите й, източници на допълнителна информация: Social Media Training Wiki, New PR Wiki, както и подкастите от конференцията South by Southwest SXSW Podcasts, които студентите слушат по време на лекции и упражнения.

Още през 2007 г. при първото си посещение в България Филип Котлър говори за обучението на студентите в практическите сфери на маркетинга в Medill School of Journalism. Дали скоро и в българските университети ще има подобни програми?

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->