Вчера в Mashable се появи новината, че Пепси прекъсва 23-годишното си участие и по време на финала Super Bowl през 2010 година няма да има тяхна реклама. Вместо това са отделили бюджет от 20 млн. долара за нов проект - The Pepsi Refresh Project.

На първо място - какво е това Super Bowl и кое е по-важно - рекламите или играта? Super Bowl е финалният мач на Националната футболна лига (NFL), провежда се в неделя (първата неделя от февруари) и е почти като национален празник. Ексклузивните права да излъчват мача се въртят всяка година между три от четирите главни американски телевизии - CBS, NBC и Fox. Заради изключителната гледаемост това е най-скъпото рекламно време в годината. Затова компаниите планират тогава да излъчат най-добрите си, оригинални и скъпи реклами - самото гледане и обсъждане на рекламите се е превърнало част от събитието. Те се излъчват само в Щатите, международните телевизионни мрежи продават отделно рекламно време, но и нямат такава гледаемост.

Едни от най-известните реклами от Super Bowl са рекламата на Macintosh на Apple от 1984 г., Nissan 300ZX Twin Turbo от 1990 г. и McDonald's с Майкъл Джордан и Лари Бърд от 1993 г.

Цените нарастват всяка година, като през 2010 рекламодателите ще плащат 3 млн. долара да 30-секунден клип - и това разбира се не включва разходите за създаването му. За последните 10 години Пепси са похарчили над 142 млн. долара само за рекламите си по време на финала на Super Bowl - това ги нарежда на второ място след Anheuser-Busch.



Въпреки че Pepsi признават маркетинговата ефективност на Super Bowl рекламите, целите им за 2010 са различни. Pepsi Refresh Project ще спонсорира проекти, които обновяват различни общности (refresh communities). Хора, фирми и организации с идеална цел ще могат да предлагат проектите си от 13 януари и тези, за които се съберат най-много гласове, ще получат финансиране:



Тепърва предстои да разберем как ще се реализира новата стратегия на Пепси, но отказвайки се от Super Bowl, те предизвикаха голяма публичност - при това безплатно.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->