Популярната книга на братята Чип и Дан Хийт (Chip Heat, Dan Heat) Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Other Die (Направено да се запомни - Как казаното от вас да се запечата в съзнанието на другите) е издадена в Щатите през 2007 и веднага става хит. У нас е издадена от Изток-Запад следващата година - тихомълком. Открих я съвсем случайно, тъкмо преди да я поръчам на английски.

Чип Хийт е професор по организационно поведение в Graduate School of Business на Станфордския университет, където заедно със студентите си е провел над 40 експеримента и в продължение на доста време е събирал и анализирал естествено прилепчивите идеи. Дан Хийт е бивш изследовател от Харвард и се занимава с консултации и издателство на иновативни учебници - как да се използват видео и технологии вместо текст при съставянето на нов учебник.

Вдъхновени от "Повратната точка" на Малкълм Гладуел, авторите продължават неговата идея за прилепчивостта (stickiness) и използват множество истории и примери, за да обяснят принципите на прилепчивите идеи. Според тях тези принципи се съдържат в акронима SUCCESs, като всяка от неговите шест букви (без последното s) характеризира запомнящите се идеи:

Simple - идеята трябва да е проста
Unexpected - неочаквана
Concrete - конкретна
Credibility - достоверна
Emotion - емоционална
Stories - и да е свързана с интересна история.

В следващи постове ще разкажа за някои от нещата, които ми направиха впечатление от книгата. Сега можете да видите какво казват самите автори:



Освен официалния сайт на книгата, където можете да намерите откъс от нея, Made to Stick има още блог, а Чип и Дан пишат статии за Fast Company. Освен това авторите са подготвили допълнителни безплатни ресурси, които можете да изтеглите от специалната секция на сайта - как да правим запомнящи се презентации, модела SUCCESs, аудио урок с Чип Хийт за идеите от градските легенди, аудио урок с Дан Хийт за това как ние самите да бъдем прилепчиви, pdf за прилепчиво преподаване в училище.

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->