До преди известно време не обръщах кой знае какво внимание на статистиката от Google Analytics. Влизах от дъжд на вятър, хвърлях по едно око на най-общите неща и това е. В нормалния случай общият брой посещения е стабилен, ключовите думи - също, bounce rate-a се върти около 20%, продължителността на посещенията е над 5 минути, 85-90% от трафика пристига от Google, проверявам кои са най-посещаваните страници (кефя се, че новото ми съдържание се чете :)) и се връщам към другите задачи.

От няколко месеца съм се абонирала за блога на Google Analytics и попреглеждам какви са новите функционалности. След това обаче гледах презентацията на Авинаш Кашик от Inbound Marketing University и ми стана много интересно - Analytics Intelligence и Custom Alerts са вече тук и нямам търпение да ги разгледам! Разтърсих се, попрочетох някои неща, както и стари постове от неговия блог. Ето малко обобщена информация за целите като начин за определяне ефективността на сайта (нали всичко живо само за ROI говори) и оптимизация на съдържанието.


От миналата седмица Google Analytics въведоха опцията да могат да се дефинират до 20 цели. Обикновено първата цел, която човек определя, е конверсията на продажбите - колко купуват на базата на общия брой посетители. Има обаче и други важни цели за ангажираността на потребителите, които е добре да се следят и оптимизират.

Google Analytics предлага три начина да се дефинира цел. Най-лесният метод е да се избере URL адрес - най-често това е thank you страница, до която потребителят стига единствено след като се абонира за вашия бюлетин, поиска каталог, попълни форма за запитване или купи онлайн някой от продуктите ви. За динамични страници от Google също имат решение. Вторият метод за определяне на цели е продължителността на престоя на сайта, а третият - броят посетени страници.



Целта "продажба" обикновено се състои от две отделни части - същинска продажба и т.нар. micro conversions - например абонамент за бюлетин, заявка за получаване на печатен каталог или друго подобно действие. Броят на посетителите избрали микро конверсия би ни дал по-добра представа какво всъщност искат те от нашия сайт.

Коментари - могат да се проследяват за блогове и за сайтове, които дават на потребителите си възможност да оставят коментари. Следят се две действия - "submit your comment" и "post your comment". Тук е обяснено подробно как се прави.

Ако имате бутони за социални мрежи, ще е супер да се знае дали изобщо имат смисъл - използват ли ги посетителите на сайта, за да bookmark-нат или споделят линка с приятелите и последователите си.

Ако сайтът ви има възможност за създаване на акаунти, това също е добре да се дефинира като цел. При анализ на фунията на този процес ще разберете кои от задължителните полета може да отпаднат, за да се улеснят и без това фрустрираните потребители. Някои от captcha формите също са безумни.

Може да се следят още абонаменти за rss feed, както и даунлоуд на файлове.

Когато става въпрос за абонамент за бюлетин или форма за контакт / демо/ оферта / whitepaper / webinar / whatever, може да се добави директно и стойност на постигнатата цел при известен conversion rate - особено при B2B компаниите. Ако например успявате да сключите сделката с 5% от фирмите, дошли от уеб сайта, при средна стойност на услугата от 5000 евро, една такава попълнена формичка допринася 250 евро.

Едно примерно дефиниране на целите за малък B2B сайт би изглеждало по следния начин:

Първа група цели - форма за контакти, запитване и т.н.
Втора група цели - PPC реклама, специални landing страници
Трета група цели - продължителност на престоя над 1 минута, над 5 минути, над 10 минути
Четвърта група цели - посетен брой страници над 2, над 5, над 10 и т.н.

Негативните цели също са от значение - трябва да знаем с кои страници не се справяме добре. Те може да се дефинират в нов профил, за да не се смесват с положителните цели. Такива цели могат да бъдат:

* Продължителност на престоя по-малка от 1 минута
* Посетени страници по-малко от 1 брой

В този случай, ако използваме и Advanced Segment “Visits with Conversions” можем да разберем как хората си тръгват от сайта и да го поправим.

Използването на филтри при различните статистики е много важно. Можем да филтрираме колко души изпълняват различните ни цели, когато са препратени от различни външни сайтове. Ако сме платили един куп пари за PPC реклама, при анализа на фунията с незавършени покупки (зарязаните пазарни колички) искаме да знаем какво е сравнението например с хората, директно написали URL адреса на нашия сайт в браузъра.

Моят сайт например не продава онлайн, продуктът е комплексен и е необходимо да се уточнят много детайли, изисква голяма инвестиция, реализира се напред във времето - с една дума, трябва лична среща (и то не една :)). В този случай от значение за мен е кой е посетил страницата с местоположението на офиса/магазина.

Страницата About us също не е за подценяване - ако посетителят го е грижа коя е тази фирма и за какво се бори, е по-вероятно да дойде на среща и да реши да купи продукта от нас. Също така може да се създаде фуния с първа страница About us и последна страница Thank you. Така ще видите conversion rate на хората, посетили страницата за вашия бизнес. Получените резултати ще послужат за база за промени на съдържанието на страницата, за да се увеличат продажбите.

Това беше засега - отивам да играя с чисто новата Analytics Intelligence. А какви са вашите цели?

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->