Elf Yourself - ако досега не сте си прикачили главата към тялото на някой от танцуващите елфи, то със сигурност сте ги виждали. Най-големият вирусен хит в историята на интернет кампаниите - по време на празниците в края на 2007 и началото на 2008 сайтът е бил 51-вия най-посещаван с над 193 милиона посетители. Над 123 милиона елфа са създадени за период от 6 седмици и са изпратени 35 милиона електронни поздравителни картички.



2009 е четвъртата година на Elf Yourself, създадена от рекламните агенции Toy NY и EVB San Francisco. Кампанията стартира през 2006 с 36 милиона посетители. За четирите седмици на декември шест от 20-те най-търсени ключови думи съдържали думата OfficeMax. Тогава 11 милиона души си направили елфи - това прави по 60 елфа на секунда, което от OfficeMax сметнали за чудесно постижение. Целта за 2007 била просто да увеличат два пъти резултата от предходната година. Вместо два обаче, той се увеличил десет пъти. Водещите на предаванията The Today Show, Good Morning America и CNN American Morning правели свои танцуващи елфи в ефир.

Стратегията зад кампанията била следната - OfficeMax е фирма за канцеларски материали. По време на Коледните празници канцеларските материали не са особено популярни. Затова на първо място, от OfficeMax искали да свържат марката си в главите на потребителите с място, където можеш да купиш коледни подаръци. Освен това в тази сфера имало ключов конкурент с подобно име - Office Depot, и това причинявало известно объркване сред потребителите. С Elf Yourself от OfficeMax искали да започнат създаването на индивидуалност на марката, да я направят по-приветлива и да накарат хората (и особено служителите в офисите) да се усмихнат в празничните дни.

Стойността на кампанията струвала доста по-малко от стандартна телевизионна реклама, която в Щатите е около 500 000 долара. От рекламната агенция спазили три прости правила: дизайнът бил опростен и сайтът - лесен за използване, хората можели да го персонализират и така имали причина да го препратят по-нататък. В изданието на кампанията от 2008 г. използвали Facebook за промотиране на кампанията, другите методи за разпространение включвали имейли, даунлоуд и embed-ване на клиповете в други сайтове.

Кампанията Elf Yourself през трите предишни сезона не довела до някакво осезаемо увеличение на продажбите, за което всъщност е критикувана най-много.

За 2009 целите вече би трябвало да се разширят и да включват повече посетители както в офисите на OfficeMax, така и на сайта им. Прилепчивостта на сайта на Elf Yourself (вижте закона за прилепчивостта в Повратната точка на Малкълм Гладуел) за 2008 била 15 минути - от OfficeMax трябва да открият начин да я използват още по-добре и да привлекат потребителите в магазините - дали чрез купон с отстъпка за намаление или някакво събитие с истински елфи, с които децата (а и големите) да могат да се забавляват и да се снимат. Освен това е добре да се помисли как кампанията може да се използва през останалото време от годината - какво правят "безработните" елфи тогава?

Имайки предвид стойността за изработване и поддръжка на кампанията, OfficeMax имат възможността да експериментират и да подобряват кампанията във времето с всеки сезон.

Във вторник пуснаха кампанията за 2009. На пръв поглед се забелязват следните промени: Добавена е интеграция с Twitter и няколко нови танца - диско, кънтри, хип хоп. Освен това твоят елф вече може да пее. Връзката с Facebook пък позволява да използваш снимка от албумите си там. Както и през 2008, OfficeMax си партнира с JibJab, но е отпаднала задължителната формата за регистрация, преди да можеш да препратиш танцуващия си елф. OfficeMax опитват да монетизират кампанията, като в края на клиповете ти предлагат да купиш картички, снимки, подложки за мишки и чаши - отново с току-що създадения елф.

Дали ще успеят да затвърдят успеха си и тази година?

Публикуване на коментар


Ако попадате за пръв път в този блог и ви е интересно, можете да се абонирате с RSS четец или с имейл в полето отстрани ->